Маршрутна линия №2 отново ще пътува до „Летище Пловдив“. Такава

...
Маршрутна линия №2 отново ще пътува до „Летище Пловдив“. Такава
Коментари Харесай

Маршрутка №2 отново ще пътува до летището

Маршрутна линия №2 още веднъж ще пътува до „ Летище Пловдив “. Такава концепция бе разисквана през днешния ден на работна среща при регионалния шеф Йордан Иванов. На нея участваха шефът на аеропорта Пламен Спасов, заместник-кметът по превоза Тодор Чонов и други представители на градската и регионалната администрация. Линията бе спряна преди пет години поради високата цена на билетчето, което тогава струваше 5 лв. и хората избраха таксиметрови услуги.

На 6-и февруари 2022 година изтича договорът на летището с компанията, която все още извозва пасажери от и до аерогарата. Ако дотогава не се откри опция, има действителна заплаха хората да останат без транспортна връзка. Тя е извънредно значима, защото аеропортът към този момент обработва по 10 полета седмично, което е почти 6 000 пасажери на месец. Разписанието ще бъде съобразено с идващите и заминаващите полети.

Проблемът с превоза до и от летището е с години. През 2017 година в изявление за в. " Марица " тоговашният шеф Владимир Щърбанов /вече покойник/, разяснява: " Това е огромен проблем, който не е решен, макар че всички кметове на общини и регионален шеф доста милеят за летището. Теоретично летището се намира измежду нивите. За малко повече от 2 години, откогато аз съм тук, беше пусната една маршрутка с безпричинно висока цена от 5 лева на пасажер и в границите на 10 дни, колкото просъществува целият план, бяха превозени единствено двама туристи. В момента сме парадоксално летище, тъй като, от една страна, работим с нискотарифни превозвачи, т.е. обезпечава се оптимално ниска цена на самолетните билети, и в това време се явяваме бутиково летище по отношение на наземния превоз, какъвто е таксиметровият транспорт и който остана единствен сред летището и обитаемоте места. По този мотив съм писал няколко писма до съответните институции, само че отговор не съм получил. Много ми се желае и се надявам локалната общественост в лицето на кметовете на общини и регионалния шеф да оказват помощ в това отношение ".

Предстои „ Летище Пловдив “ ЕАД да организира диалози с транспортни компании. На този стадий ще поеме извозването на пасажерите, до момента в който община Пловдив възобнови транспортната скица по линия № 2, която в този момент стига до Асеновградско шосе.

В дълготраен проект се разисква бъдещият превоз, обслужващ летището, да може да поеме и пасажери от село Крумово, както и да бъде ремонтирана пътната права от 500 метра, която разделя обитаемото място от летището. Областният шеф пое ангажимент да беседва с Областното пътно ръководство в Пловдив във връзка с неработещото улично осветяване от „ Асеновградско шосе “ до терминала на летище Пловдив. Следващата седмица Областната администрация на Пловдив ще организира среща с представители на “Летище Пловдив “ ЕАД, с цел да обсъдят в каква посока ще се развива то, както и за какво е спряна активността на „ Фонд за развиване на летище Пловдив - Южната врата на България. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР