Марсашлок и басейнът Св.Петър“ в Малта. Марсашлок е рибарско селище

...
Марсашлок и басейнът Св.Петър“ в Малта. Марсашлок е рибарско селище
Коментари Харесай

Марсашлок и басейнът „Св.Петър“ в Малта

Марсашлок и басейнът „ Св.Петър “ в Малта. Марсашлок е рибарско населено място в югоизточната част на Малта, известно със своите цветни лодки, рибен пазар и приятни ресторантчета, предлагащи морски блага.

Името на града е композиция от арабски “марса ” (полско пристанище) и малтийски xlokk. Терминът xlokk се отнася за сухия вятър Сироко, който духа от пустинята Сахара.

Струва си да се види това малко градче, което се трансформира в самобитна туристическа атракция. Наслада за очите са десетките цветни лодки Luzzu, които дебаркират в пристанището.

Те са един от най-характерните знаци на острова. Лодките Luzzu са ​​боядисани в разнообразни цветове, като доминира жълто, синьо и алено. Отпред имат чифт очи, които обичайно се слагат от двете страни. Това са очите на Озирис, който закриля риболовците, прогонва злите духове от тях и им оказва помощ да се завърнат безвредно вкъщи. Този бит датира от антични времена и е практикуван от египтяни, финикийци и гърци.

И макар че можем да забележим лодки luzzu на доста места в Малта, най-голямата им централизация е в Марсашлок.

Градът е прочут и с най-големия неделен рибен пазар в Малта. Сергиите с рибарските титли обаче не заемат целия пазар – множеството продавачи оферират и други локални артикули и сувенири, предопределени за туристите.

В най-южната част на средиземноморския остров Малта, на към 2 километра оттатък пристанището на Марсашлок, се намира басейнът „ Свети Петър “. Там няма характерен песъчлив плаж – вместо това има естествени хралупи в скалата, от чиито скатове може да се скочи напряко в лазурните води.

Това е необикновен залив с натурален генезис, с вода от лазур и светлозелен цвят, заобиколен от варовикови скали.

Басейнът „ Свети Петър “ е доста известен измежду туристите и гмуркачите, които да се любуват на кристално чистите му води. Той е заобиколен от плоски скали по извитите си ръбове, а обширната сянка от високите скали го прави съвършен за слънчеви бани.

Разбира се, стигането до тази естествена забележителност не е напълно елементарно – ще би трябвало да се преодолее стеснен, неравномерен път, по който не всяка кола може да мине. Именно тази раздалеченост дава на басейна едно от главните му преимущества: той не е потърпевш от нашествието на хора.

Това е едно приказно място, където туристите могат да избягат от всекидневието и на мира да се насладят на една от най-добре защитаваните секрети на Малта.

 

 

Марсашлок и басейнът „ Св.Петър “ в Малта

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР