Мароко ще скъса дипломатическите си отношения с Иран заради подкрепата

...
Мароко ще скъса дипломатическите си отношения с Иран заради подкрепата
Коментари Харесай

Мароко скъса дипломатически отношения с Иран

Мароко ще скъса дипломатическите си връзки с Иран поради поддръжката на Техеран за Фронта Полисарио, който се бори за самостоятелност на Западна Сахара. Това заяви мароканският външен министър Насер Бурита, представен от " Ройтерс ".

Мароко ще закрие посолството си в Техеран, посланикът се е прибрал, а до края на деня ще разгласи за личност нон грата иранския шарже д`афер в Рабат, съобщи пред публицисти Бурита.

По думите на министъра наскоро са били доставени оръжия на Полисарио посредством човек от иранското посолство в Алжир, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Освен това Бурита съобщи, че Иран и подкрепяната от него ливанска партия " Хизбула " образоват бойци на съпротивата и са ги въоръжили със зенитни ракети SAM9, SAM11 и " Стрела ".

Иран не е реагирал към този момент, а от " Хизбула " отвърнаха, че Мароко работи под " американски, израелски и саудитски напън ". Отношенията бях апрекъснати през 2009г. поради спор за иранска интервенция в Бахрейн и възобновени през 2014г., само че по този начин и не се развиха до естествени равнища.

Мароко има искания към така наречен Западна Сахара, откогато Испания напусна колониалните си владения там през 1975г. Организация на обединените нации поддържа помирение от 1991г., следено от сини каски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР