Маркус Пипер, който бе назначен от председателя на Европейската комисия

...
Маркус Пипер, който бе назначен от председателя на Европейската комисия
Коментари Харесай

Фаворит на Фон дер Лайен се оттегли, преди да заеме поста

Маркус Пипер, който бе назначен от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за делегат на Европейски Съюз за дребните и междинни предприятия (МСП), се отдръпна часове преди да поеме поста.

Новината разгласи самият Пипер пред немския вестник „ Ханделсблат “.

И тъй като въобще не е заел поста, Пипер още веднъж ще бъде евродепутат, отбелязва „ Политико “.

Назначаването му провокира вълна от рецензии към Урсула фон дер Лайен. Тя бе упрекната, че фаворизира своя съотечественик и съпартиец от немския Християндемократически съюз (ХДС) и Европейската национална партия (ЕНП). Оказа се, че в процеса на подбора две евродепутатки първоначално получили по-високи оценки от него. Европейският парламент предходната седмица прикани в специфична резолюция назначението на Пипер да бъде анулирано.

Назначаването провокира гнева даже на еврокомисарите социалисти. Срещу него скочиха висшият представител за външната политика Жозеп Борел и комисарите Никола Шмит по заетостта и Паоло Джентилони по стопанската система. Към тях се причисли и либералът Тиери Бретон, отговарящ за вътрешния пазар.

Пред „ Ханделсблат “ Маркус Пипер съобщи, че не би бил в положение да работи с Бретон.

Председателят на Европейска комисия почита и в същото време съжалява за решението на Маркус Пипер да откаже позицията за делегат за МСП, се споделя в публикувано изказване на Урсула фон дер Лайен. Тя добавя, че той е потвърден специалист по МСП и е победил в процедура от няколко стадия.

Автономността на всяка европейска институция при назначението на висши публични лица би трябвало да се зачита. Затова Фон дер Лайен е решила да замрази повторното осъществяване на процедурата за избор на човек на този пост за след европейските избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР