Марката Xiaomi е известна преди всичко с качествените си Android

...
Марката Xiaomi е известна преди всичко с качествените си Android
Коментари Харесай

Ревю на безжичния рутер Xiaomi Mi WiFi Router 3 клас AC1200 и повторител Xiaomi WiFi+

Марката Xiaomi е известна на първо място с качествените си Android основани смарт телефони на относително налични цени. Въпреки това, в портфейла на сдружението може да намерите и тв приемници, таблети, портативни акумулатори, телевизионни конзоли, слушалки, съоръжение за автоматизация на дома, смарт-гривни и други

Обединяването на множеството от тези решения се състои в няколко точки, главните от които са доставките единствено на локалния (китайски) пазар и съществуването на документи и програмен продукт единствено на китайски език. Въпреки това обаче, тези компликации не пречат на интереса към продуктите от страна на локалните запалянковци.

В актуалното ни ревю ще разгледаме новия безжичен рутер от известния китайски производител — компанията Xiaomi. Моделът е Mi WiFi Router 3 – третият, който дойде m,r нас за тестване.



Технически характерности:
Тип: Безжичен рутер (маршрутизатор);Стандарт: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac;Работа в два диапазона (dual band): да;Максимална скорост на връзката в Mbps: 1167;Поддръжка на Multiple SSID: не;Интерфейс за връзка (LAN порт): 2x 10/100 Ethernet;Вход (WAN порт): 1x 10/100 Ethernet;USB: 1;Свързване на USB външен диск/принтер/3G модем): да/не/не;Защитна стена (Firewall): да;NAT: да;Поддръжка на VPN (виртуални мрежи): да;DHCP-сървър: да;Демилитаризирана зона (DMZ): няма данни;Тип на антените (вътрешни / външни): външни;Брой на антените: 4;Поддръжка на MU-MIMO/MIMO: не/да;Уеб-интерфейс: да;Telnet: не;SNMP поддръжка: не;Размери в мм: 195х131х23,5;Тегло в гр: 220;Разширени режими на криптиране: не;Захранване (PoE/адаптер): не/да;Вграден ftp-server: не;Възможност за инсталиране отвън помещението: не;Режим на мост: няма данни;Друго: Процесор: Mediatek MT7620A; Памет: 128 МВ DDR2. Комплект
Xiaomi Mi WiFi Router 3 идва в относително огромна (колкото куп документи във формат A4) картонена кутия. Оформлението както нормално е на висота – върху предната страна има фотография на устройството, а откъм гърба в детайли са разказани неговите характерности (за страдание на китайски). Размерите на кутията са сравними с тези на самия рутер, тъй като той е с несменяеми антени и в портативно състояние, структурата се оказва дълга.

В самата опаковка откриваме единствено дребна директива на китайски и захранващото устройство. За разопаковането е нужна предварителна подготовка – като най-малко да намерите преходник от китайските клеми за зареждане към европейските. Може да се наложи да се снабдите и с Ethernet-кабел, който не влиза в комплекта и удължител, тъй като захранващият кабел е с дължина единствено 1 метър.
Дизайн
Почти всички артикули на Xiaomi наподобяват кратко, само че най-много методът към дизайна е минималистичен и се демонстрира във второстепенните артикули — аксесоари, фитнес тракери и несъмнено рутерите. Тук има някои прилики с първото потомство Mi WiFi Router. Главната от тях е клиновидната форма на корпуса и потреблението на приятна на досег матирана пластмаса.



Поради обстоятелството, че антените са по-дълги от основата на корпуса, рутерът наподобява още по-компактен, в сравнение с е макар, че действителните му размери заслужават да се нарекат стандарт за бюджетните устройства. От ексцентричните особености ще споменем минималното тегло, заради неналичието навътре в тежки радиатори и железни пластини, които пък участваха в първото потомство на устройството. Въпреки това, моделът не прегрява по време на работа – тук има вентилационни отвори както откъм гърба наоколо до конекторите, по този начин и от долу.



Разположението на детайлите за ръководство е обичайното. В предната част на ръба има дребен статусен диод, който свети в оранжево в процеса на евакуиране и в синьо по време на работа. Отзад се намира всичко останало: вграденият бутон за нулиране, конекторът USB2.0, два мрежови врата и един WAN, а също и жак за зареждането. Тук също по този начин участват и четири закрепени антени, чието състояние може да се трансформира в две равнини (завъртане и наклон).
Платформа
Рутерът е основан на едноядрения процесор MediaTek MT7620A, работещ на периодичност 580 Mhz. Обемът на оперативната памет – 128 MB, плюс толкоз вградена за предпазване на фърмуера и настройките. Рутерът принадлежи към класа AC1200 – той основава две Wi-Fi мрежи на 2,4 и 5 Ghz, които обезпечават скорост на връзката надлежно до 300 и 867 Mbit/s. За всеки честотен диапазон са планувани две самостоятелни външни антени.



LAN конекторите общо са два и това може да се трансформира в значителен минус, в случай че в семейството се намират доста устройства, свързани посредством мрежов кабел. Също по този начин има и един USB 2.0 за свързване на дискове.
Софтуер
В случая на Xiaomi Mi WiFi Router 3 преди всичко си коства да разкажем за обичайния уеб-интерфейс, както и за мобилното приложение. Можете да го изтеглите от Гугъл Play, iTunes или непосредствено от уеб страницата на производителя. Приложението ни хареса с това, че дава опция за осъществяване както на първична, по този начин и на последваща конфигурация на рутера. Ако фина промяна на параметрите не е нужна, то въобще може да не употребявате уеб-интерфейса.



Като цяло, клиентът MiWiFi Router може да се назова един от най-хубавите, измежду тези с които сме се запознавали преди. Той е функционален и хубав. Интерфейсът е разграничен на четири раздела. В първия може да се откри лист на всички устройства, когато някой се свърже към рутера. Тук има информация за трафика, настоящото ползване, можете да видите IP и MAC адресите, да възбраните достъпа до интернет, да блокирате устройство или да зададете за него пропускателна дарба на канала.



Чрез менюто с настройките от първия екран се прави настройване на други мрежови устройства от компанията. Във всички случаи, за първичната настройка е необходим Mi профил. Има функционалност и за дистанционно управление.



Вторият раздел Ви разрешава да видите информация за обвързваните дискове, а третия — изтеглянето на видео (поддържат се.torrent-файлове).



Последният раздел съдържа всички останали настройки. Тук можете да измененията потребителското си име и ключова дума в мрежите на Wi-Fi рутера, да извършите обновяване на фърмуера, да изключите единственият диод, да включите гостуващата Wi-Fi мрежа. Можете да настроите графика за включване-изключване на Wi-Fi, времето за планово рестартиране и възобновяване на фърмуера.



Отделно ще разкажем за пунктовете Wi-Fi optimization, Task manager и Manage bandwidth. В първия, рутерът проучва околната среда, прави оценка кои клиенти са свързани към него и избира оптималните настройки. Вторият играе ролята на управител на дилемите и посредством него можете да изключите сървъра Samba в случай че не го употребявате. Последният пункт Ви разрешава да персонализирате пропускателната дарба на мрежата. Тук можете да зададете параметрите (скорост на връзката към Интернет и да настройте предели и цели за обособени устройства.



Всичко е общоприетоо, а даже има и малко повече (настройки на VPN, DHCP, port-forwarding, режими на работа рутер/повторител/мост) в администраторския панел на адрес miwifi.com или на 192.168.31.1. Но тук се крие уловката — уеб-интерфейсът е напълно на китайски, тъй че би трябвало да употребявате функционалността за автоматизиран превод, което е неловко.

Към рутера има и фърмуер на трета страна, само че потреблението му е тематика на обособена публикация.
Тестове и усещания от работата
Маршрутизаторът бе употребен като основа за домашна мрежа в продължение на няколко седмици. През това време, той остави в нас напълно позитивни усещания, макар, че към момента остават въпроси, свързани с функционалността за ръководство на честотната лента (Manage bandwidth). Теоретично, производителят предлага да го употребявате за бързи връзки (по-бързи от 50 Mbit/s), само че на процедура по този начин и не успяхме да го употребяваме при оптимална настройка.

Отделно желаеме да отбележим качеството на покритието — външните антени, като предписание, са по-добри от множеството вградени. Xiaomi Mi Wi-Fi Router 3 сполучливо обгръща двустаен апартамент при общоприет „ъгъл“ на инсталиране на рутера покрай входа и в последна сметка останахме удовлетворени от скоростта на предаване на данните в мрежата от 2.4 Ghz и 5 Ghz.

  Що се отнася до действителната продуктивност, то по кабел, рутерът „изтисква“ заложените 100 Mbit/s. В Wi-Fi мрежата, скоростта е малко по-ниска, само че действителната продуктивност може да се „прескочи“ — в случай че се ориентирате към резултатите на speedtest.net, а по-късно при директна видимост, скоростта може да се окаже по-ниска, в сравнение с при връзката през стена. Може би това се дължи на суровия програмен продукт (устройството се продава единствено от няколко месеца), а може би и с ръководство на пропускателната дарба. Като цяло, рутерът добре се оправя с едновременното събаряне на торенти на компютър и гледането на Full HD видео на смарт телефон и преносим компютър.

Относно функционалността на USB-порта, Xiaomi има собствен личен метод — може да свържете дискове, само че не и принтери и 3G-модеми. Има опция за автоматизирано основаване на аварийни копия на фотоси от смарт телефона, както и да се възползвате от вградения клиент за евакуиране..torrent файловете се зареждат с умерената скорост от 2 MB/s. Работата с дискове е лимитирана, в случай че отидете на устройството от личен компютър, ще видите единствено досието с изтеглените файлове и архивираните фотоси, а останалото наличие ще бъде прикрито. За пълноценната работа ще би трябвало да инсталирате обособена стратегия, само че тя е на китайски.
Повторителя Xiaomi Mi WiFi Amplifier
Повторителят (или усилвателя при положение на буквален превод) — това е общоприет най-прост ретранслатор. Устройството наподобява на нормален 3G-модем или по-голямо устройство. Корпусът е със профилиран дизайн — матова пластмаса. Долната част е с панта, а USB конекторът е затрупан с капаче. От детайлите за надзор на корпуса има единствено един единствен статусен диод и вграден бутон за нулиране. Mi WiFi Amplifier работи единствено на честотата от 2,4 Ghz.



Използването на рутера от Xiaomi е оптимално опростено. За да го включите, би трябвало да свържете Amplifier към USB конектора на маршрутизатора и да изчакате, до момента в който диодът светне в синьо. След това е належащо да включите устройството в стая с неприятен сигнал (в конектора на вашия компютър, преносим компютър или зарядно).



Както и всички повторители, той понижава скоростта за достъп до два пъти, заради едновременното предаване на данните от маршрутизатора към устройството и назад. Също по този начин, устройството може да се свърже към рутери на други хора, освен на Xiaomi. За задачата е належащо потреблението на приложението Mi Home (iOS версията) – то разрешава да настроите кой сигнал на коя мрежа да бъде повишен от ретранслатора.

Xiaomi Mi WiFi Amplifier е потребен в тези случаи, в случай че е належащо да се обезпечи най-малко някакъв достъп до Интернет в отдалечени пространства (или на последния етаж), или с цел да се усили неприятния сигнал в хотела, без особени условия към продуктивността.
Обобщение
Xiaomi Mi WiFi Router 3 остави усещане, сходно на останалата техника от Xiaomi. Но това не значи, че устройството е идеално, само че въпреки всичко си коства парите. Комбинацията от качества и дефекти би трябвало да се дефинират от крайния консуматор и той да реши удовлетворен ли е или не. Ние ще кажем, че Mi WiFi Router 3 ще е подобаващ за тези, които си търсят наличен рутер за домашната мрежа по стандарта 802.11 ac или просто на честотата от 5 Ghz.

Ако не следва да отчитате всеки действителен мегабайт скорост, която отдава рутера — то това устройство ще се окаже преференциална покупка. Вторият вид е да се ориентирате към фърмуер, който ще обезпечи естествена функционалност на USB и по този начин нататък. В случай на сюжет, включващ потреблението на 100% от скоростта, то резултатът може да не оправдае упованията, заради обстоятелството, че Xiaomi въпреки всичко основава устройства предвид на личните си услуги и за китайския пазар.

Положителни черти:
цена;дизайн;нормални характерности и производителност;отделни външни антени за всеки обсег (качеството на покритието и силата на сигнала);много функционално приложение за смарт телефон.
Отрицателни качества:
странна работа на функционалностите за ръководство на трафика;само два LAN;ограничена функционалност на USB порта;уеб-интерфейс на китайски.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР