Марк Зукърбърг някога беше третият най-богат човек в света. Днес

...
Марк Зукърбърг някога беше третият най-богат човек в света. Днес
Коментари Харесай

Състоянието на Зукърбърг сега е $108 милиарда. Нека си припомним как го натрупа

Марк Зукърбърг в миналото беше третият най-богат човек в света. Днес той падна до 10-то място, само че към момента положението му е оценено на цели $108 милиарда, съгласно Bloomberg Billionaires Index. Зукърбърг е съосновател и основен изпълнителен шеф на Meta, която включва Фейсбук и сродните приложения Instagram, WhatsApp, Threads, както и Reality Labs, където се обитават метавселена и VR единици. Как Зукърбърг се трансформира милиардер и в един от най-влиятелните хора в света, хронологията в резюме напомня Business Insider.

Как Марк Зукърбърг стана милиардер?

Марк Зукърбърг е разпален по компютрите от дребен. А до момента в който следва в Харвард, през 2004 година започва обществената мрежа Фейсбук с няколко свои другари като метод за онлайн свързване на студенти.

Британският вложител Питър Тийл вижда потенциял и му дава 500 000 $ финансиране. До края на годината Фейсбук има близо 1 милион консуматори.

Зукърбърг напуща Харвард през 2005 година, с цел да работи по обществената си мрежа интензивно. През същата година Accel Partners влага 12,7 милиона $ във Фейсбук, оценявайки компанията на 87,5 милиона $. На идната година Зукърбърг отхвърли предложение да продаде Фейсбук на Yahoo за... 1 милиард $.
 Снимка 562193
Източник:

Натрупват се още вложители, измежду които Microsoft и Goldman Sachs. През май 2012 година Зукърбърг прави Фейсбук обществена компания на Нюйоркската фондова борса. IPO-то набира 16 милиарда $, което го направи най-голямото софтуерно IPO по това време и изстрелва Зукърбърг нагоре в класацията по благосъстояние. Той става 29-ят най-богат човек в света.

Фейсбук построява своята бизнес империя с поредност от огромни придобивания през 2010 година, в това число посредством закупуването на Instagram за 1 милиард $ през 2012 година. Социалната мрежа дава 19 милиарда $ за WhatsApp през 2014 година, а по-късно и 2 милиарда $ за Oculus.
 Марк Зукърбърг продаде къщата си в Сан Франциско за рекордните $31 милиона
Марк Зукърбърг продаде къщата си в Сан Франциско за рекордните $31 милиона

Изпълнителният шеф на Meta Platforms е купил къщата за към $10 милиона

Наскоро Марк Зукърбърг показа най-новия член на по този начин нареченото семейство от приложения на Meta - Threads, противникът на Twitter (вече X) на Илон Мъск.

Днес положението на Зукърбърг значително е обвързвано с акциите на Мета, като благосъстоянието му се повишава и пада дружно с компанията му.
 Снимка 573403
Източник:

В един миг предприемачът стана третият най-богат човек в света, съгласно класацията на Bloomberg. Към месец март 2023 година Зукърбърг притежаваше 15,8% от акциите на Meta от клас A и 99,8% от акциите от клас B. Той контролираше и 61,1% от акциите с право на глас в компанията.

Каква е заплатата на Марк Зукърбърг?

Зукърбърг получава съществена заплата от едва  $ на година от Meta. Освен това не получава бонуси, нито пък каквито и да е финансови мъзнаграждения за дялово присъединяване от компанията. Всичко това са негови решения.

На този декор общата му отплата от Meta за 2022 година от 27,1 милиона $ се състои съвсем напълно от разноски, свързани с персоналната сигурност и персоналното потребление на частни самолети. Компанията е похарчила към 14,83 милиона $ за персоналната сигурност на Марк Зукърбърг в парцелите му.

Освен това, Meta заплаща годишна надбавка от 10 милиона $ на Зукърбърг за " покриване на спомагателни разноски ", свързани с персоналната сигурност на него и неговото семейство, в това число личен състав, съоръжение, услуги и жилищни усъвършенствания, които през февруари компанията гласоподава да усили до 14 милиона $.

От март 2022 година Мета нае и частен аероплан, напълно благосъстоятелност на Зукърбърг. Компанията заплати към 523 000 $ за бизнес пътешестване със самолета предходната година, оценено на 2,28 милиона $.

Зукърбърг и други милиардери

Към момента на издание на тази публикация Марк Зукърбърг е 10-ят най-богат човек в света, съгласно класацията на Bloomberg.

Най-богатият човек е Илон Мъск, който е основен изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX, с приблизителна чиста стойност от 229 милиарда $, което го слага с повече от 50 милиарда над френския магнат на първокласни артикули Бернар Арно.

Освен Арно и вложителя Уорън Бъфет, всички по-богати хора от Марк Зукърбърг в показателя на Bloomberg са създали парите си в софтуерната промишленост.
 Компанията на Зукърбърг пусна AI, който разпознава и
Компанията на Зукърбърг пусна AI, който разпознава и " приказва " на хиляди езици

Изкуственият разсъдък е подготвен благодарение на... Новия Завет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР