Марк Томпсън е назначен за главен изпълнителен директор и председател на CNN в критичен момент в историята на новинарската мрежа

...
Марк Томпсън, бившият главен изпълнителен директор на The New York
Коментари Харесай

Марк Томпсън, бившият главен изпълнителен директор на The New York Times и генерален директор на BBC, ще бъде следващият лидер на CNN, съобщи мрежата в сряда, поемайки юздите на известната глобална новинарска организация в един от най-важните моменти в своята 43-годишна история.

„Няма по-опитен, уважаван или способен изпълнителен директор в новинарския бизнес днес от Марк и ние сме развълнувани да се присъедини към нашия екип и да води CNN Worldwide в бъдещето“, Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на компанията майка на CNN Warner Bros. Discovery се казва в изявление.

Томпсън, който официално ще започне на 9 октомври, каза в изявление, че „не би могъл да бъде по-развълнуван от шанса да се присъедини към CNN след години на гледане и съперничество срещу него със смесица от възхищение и завист“.

„Сега светът се нуждае от точни, надеждни новини повече от всякога и никога не сме имали повече начини да посрещнем тази нужда у дома и в чужбина“, каза Томпсън. „Там, където другите виждат прекъсване, аз виждам възможност. Нямам търпение да запретна ръкави и да се заема с новите си колеги, за да изградя успешно бъдеще за CNN.”

Назначаването на Томпсън, опитен медиен изпълнителен директор, който е широко признат за спасяването на The Times по време на бурен период от историята на вестника, идва във важен момент за CNN, като мрежата е изправена пред множество значителни предизвикателства. Начинът, по който се адресират тези предизвикателства, ще определи бъдещето на новинарската мрежа.

Най-вече CNN е изправена пред екзистенциална заплаха за своя бизнес модел поради бързото свиване на традиционната линейна телевизия, където генерира по-голямата част от приходите си. Томпсън беше изправен пред подобно предизвикателство по време на престоя си в The Times, когато дългогодишният печатен бизнес на вестника се срина, тъй като публиката мигрира онлайн и читателите отмениха своите абонаменти за хартиени вестници. В Times Томпсън успешно трансформира вестника в дигитална електростанция.

CNN също продължава да се бори с трънлива политическа среда. Бившият президент Доналд Тръмп, който превърна новинарската мрежа в основна мишена през първия си мандат, се стреми отново към Белия дом през 2024 г., като същевременно е изправен пред множество наказателни обвинения – всички от които на практика гарантират, че редакциите ще бъдат принудени да плуват през замърсената река от грешна и дезинформация, заедно с петна от Тръмп и неговите съюзници.

За да усложни предизвикателствата, Томпсън ще бъде посрещнат с тежката задача да ръководи силна глобална новинарска компания с 4000 служители, която претърпя няколко сеизмични удара през последните 20 месеца. По време на този изпитателен период дългогодишният главен изпълнителен директор Джеф Зукър беше неочаквано отстранен от власт; стрийминг услугата CNN+ беше внезапно затворена; звездните водещи Крис Куомо и Дон Лемън бяха уволнени; бяха реализирани няколко промени в програмирането, включително рестартирането на водещата сутрешна програма и най-гледаното време; и се стигна до масови съкращения.

Като допълнение към сътресенията, заместникът на Зукър, Крис Лихт, се оказа непопулярен лидер по време на краткия си период като главен изпълнителен директор, като моралът падна до едни от най-ниските нива в четиридесетилетната история на компанията. За малко повече от година на работа Лихт отблъсна служителите и внедри програмни промени, които допринесоха за спада на рейтингите. Под негово наблюдение MSNBC започна да побеждава CNN по ключови показатели за рейтинг, включително желаната от рекламодателите демографска група 25-54.

В крайна сметка Лихт беше уволнен през юни, след като опустошителен профил в списание The Atlantic го залови да прави редица коментари, включително злословие за отразяването на мрежата преди мандата му, което направи невъзможно за него да продължи да ръководи организацията.

Когато Заслав уволни Лихт, той назначи временен ръководен екип от четирима души, съставен от ръководителя на отдела за таланти Ейми Ентелис, ръководителя на отдела за събиране на новини Вирджиния Моузли, ръководителя на програмирането Ерик Шерлинг и ръководителя на рекламния отдел Дейвид Лийви. Екипът, известен вътрешно сред служителите като „The Quad“, бързо се зае с работа, възстановявайки част от загубения вътрешен морал и вземайки ключови решения по бърз начин, като например съставяне на постоянен списък в най-доброто време.

Warner Bros. Discovery каза в сряда, че ръководният екип от четирима души ще продължи да изпълнява ролите си, докладвайки на Томпсън.

Въпреки че беше широко разпространено мнението на служителите на CNN, че четиричленният екип ще бъде на мястото си до изборите през 2024 г., осигурявайки стабилност на мрежата, докато пресича труден новинарски терен, скорошни съобщения, че Warner Bros. Discovery търси единствен лидер, излязоха наяве, че представа. Някои служители се страхуваха, че е твърде рано за ново смяна на директорите, но мнозина изразиха вълнение от възможността Томпсън да бъде избран за тази задача.

CNN Digital, по-специално, нетърпеливо подразделението му получи повече внимание. Томпсън, чиито корени са в телевизията, имаше забележителен опит в The Times, като подсили дигиталния си бизнес чрез придобиване на The Wirecutter, стартира NYT Cooking и превърна вестника в аудио дестинация чрез стартиране на програми като подкаста „The Daily“. Тези ходове отбелязаха поредица от големи успехи за компанията, които укрепиха онлайн читателите и увеличиха отпечатъка на The Times далеч отвъд неговата печатна публикация. Когато беше назначен да ръководи The Times през 2012 г., вестникът имаше по-малко от един милион абонати само за дигитално издание. В края на осемгодишното си управление The Times имаше повече от пет милиона цифрови абонамента.

Тъй като доходоносният бизнес с кабелна телевизия изсъхва, CNN и други новинарски мрежи ще трябва да трансформират бизнеса си, за да възприемат изцяло цифровите технологии и стрийминг. CNN.com е сред най-търсените новинарски дестинации в света, но генерира много по-малко приходи от телевизионната дейност и няма абонаментен бизнес.

Междувременно Томпсън се присъединява към CNN, тъй като той също опитва своята втора ръка в стрийминг, изграждайки ново присъствие на платформата Max в усилие, смятано за критично за извличане на CNN в бъдещето. След пика на кабелната телевизия в началото на 2010 г. милиони американци прекъсват кабела всяка година, намалявайки обхвата и абонаментната база на CNN. За първи път през юли гледаемостта на стрийминг надмина традиционната телевизия в САЩ.

В интервю от 2021 г. Томпсън предложи категорична оценка на телевизионния новинарски бизнес в САЩ, като го нарече „в голяма беда“, тъй като по-младата публика се премести към други платформи.

CNN+, която стартира миналата година, когато собствеността на мрежата премина от AT&T към Warner Bros. Discovery, бързо беше закрита седмици след дебюта си. Заслав и други ръководители на Warner Bros. Discovery се противопоставиха на високата цена за изграждане и поддържане на програмиране за стрийминг услуга, изградена до голяма степен около съдържание, ориентирано към личността. Самостоятелният стриймър също не се вписва в по-големите планове на Warner Bros. Discovery да съхранява цялото съдържание в един супер-стриймър.

CNN Max, който беше обявен в средата на август, обещава да бъде различен. Услугата за стрийминг ще бъде разположена в приложението Max, заедно със съдържание от HBO, Discovery и Warner Bros. Pictures. Той ще черпи до голяма степен от съществуващите ресурси, като ще излъчва едновременно предавания като „The Lead with Jake Tapper“ и „AC360“. И ще наблегне на традиционните едночасови новинарски репортажи, вместо на по-вечно зелено лайфстайл съдържание.

— Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР