Марк Селби се класира на финал на Световното първенство по

...
Марк Селби се класира на финал на Световното първенство по
Коментари Харесай

Крусибъл зове: Селби е на шестия си финал след 13 часа и половина

Марк Селби се класира на край на Световното състезание по снукър за шести път в кариерата си и ще се опита да завоюва пета купа в “Крусибъл ”, откакто съкруши Марк Алън със 17:15.

За четвърти път в кариерата си Веселяка от Лестър реализира победа с подобен резултат на тази фаза в шефилдския “театър на фантазиите ”, а в другия случай му трябваше съдбоносен 33-ти фрейм.

Алън се постара оптимално да зарадва феновете с завладяващ двубой, изключително откакто изоставаше с 10:16 и записа пет поредни фрейма. И то в случай че Пистолета не можеше да запише даже халф-сенчъри брейк в заключителната сесия, само че все пак се бореше до дъно против един от най-нежеланите противници в “Крусибъл ”.

Селби ще се изправи против Люка Бресел на финала, който преди тази година нямаше победа в Шефилд, като може да се усеща любимец в шестия си мач за купата в кариерата.

Първите четири фрейма на сесията се развиха потресаващо за Алън, който не можа да накаже ранни две-три неточности на Селби, а оттова Веселяка от Лестър пое цялостен надзор на масата.

Четирикратният международен първенец си издейства за първи път задатък от четири фрейма в дуела при 14:10, а в този миг Пистолета беше осъществил единствено 18 точки. Впоследствие Селби натрупа забележителен задатък от 58-7 в 25-ата партия, като към този миг Алън не беше вкарвал топка от над един час игрово време.

Когато въпреки всичко го направи, към този момент беше съвсем безнадеждно, тъй като се нуждаеше от снукъри, а Веселяка от Лестър се отдръпна на интервала с удобна преднина от 15:10 и нуждаейки се от единствено два фрейма за шестия си край в “Крусибъл ”.

Алън получи най-хубавия си късмет във вечерта да завоюва партия към този момент при закъснение 10:16, като направи серия от 43, само че трябваше да спре, тъй като нямаше шанс при кенън след комплицирана черна. Селби обаче направи един от редките си пропуски и върна противника на масата, който към този момент натрупа нужните точки, с цел да завоюва първия си фрейм в сесията - 16:11.

Пистолета продължи със старанието да удължи мача и взе втора поредна партия, и то не “на една щека ”, а с няколко визити и къс тактически дуел. Той беше и първият сред топките в идващия фрейм, само че спря на 45 след 7-мия си пропуск с машинален мост от 17 опита. Въпреки това Селби не се възползва от шанса си да завърши мача и Алън остана в него за най-малко още една партия - 16:13.

И двамата имаха задоволително благоприятни условия в 30-ия фрейм, а Пистолета завоюва сейфти двубой по последната алена и поведе с 51-36. Той изпусна обаче жълтата и върна Селби на масата в видимо съдбоносен миг. Предвид напрежението, не беше изненада, че Веселяка от Лестър не можа да разчисти цветовете, а Алън се нуждаеше от кафява и синя, с цел да понижи изоставането си още повече. Северноирландецът се оправи, с цел да понижи резултата на 16:14, спечелвайки 48-минутен фрейм.

Селби изпусна алена, а по-късно Алън “върна жеста ” по зелената и двамата записаха по един непредвиден и неуместен пропуск, с цел да завържат още интригата, когато часовникът беше минал среднощ локално време. Към този миг мачът мина 13-ия си час от общото времетраене, а Веселяка от Лестър бе подхванал аудиенция от над 30 точки. Той обаче не можа да вкара черна и остави последната алена за противника при 51-31 в своя изгода. Алън сензационно пропусна заложената алена за долния ляв джоб, изключително в случай че е левичар. Селби също направи огромен пропуск по въпросната 1-точкова топка, а Пистолета разчисти масата и понижи оптимално изоставането си на 16:15.

Веселяка от Лестър се развихри за първи път от много часове и направи поредност от 64, преди да трябваше да завърши със сейфти след несполучлив кенън. В последна сметка след 13 часа и половина Селби осъществя мачбола си и можеше да отпразнува с облекчение шестото си класиране на финала в “Крусибъл ”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР