Мария Кюри и съпругът й Пиер не бяха чужди на

...
Мария Кюри и съпругът й Пиер не бяха чужди на
Коментари Харесай

Дуелите заради любовния живот на Мария Кюри

Мария Кюри и брачният партньор й Пиер не бяха непознати на пресата. През 1903 година двойката печели Нобелова премия „ в символ на самопризнание за невероятните достижения, които вършат към обществото със взаимните си проучвания на радиационните феномени, открити от професор Анри Бекерел “. Връзката им е щастлива като всеки от тях е на равно интелектуално равнище с другия. Те отпразнуваха Нобеловата премия и продължиха работата си, само че след няколко години им се случи една покруса.

 Pierre Curie by Dujardin c1906

Пиер Кюри

Вероятно не е изненада, че Кюри в последна сметка продължава и в съкровен проект. Тя беше едвам на 38 години, когато стана вдовица, и скоро насочи погледа си към Пол Ланжвен, някогашен възпитаник на мъжа й. Като доста образован мъж, също толкоз предан на науката, колкото и Пиер, Пол има капацитета да запълни празнотата, останала от умрелия й брачен партньор. Плюс това, той беше прекрасен и имаше „ процъфтяващи мустаци “. Няма какво да не му харесваш! Имаше единствено един мъничък проблем: Пол към този момент беше женен…

 Paul Langevin Wellcome2

Пол Ланжвен

Въпреки това Кюри и Ланжвен си вършат една хубава случка. За него извънбрачните връзки не бяха непозната и неразучена материя – бракът му не беше изключително благополучен, а брачната половинка му даже един път го беше блъснала с бутилка по главата. (Въпреки че поради многочислените му изневери, може би си го е заслужил.)

Вестниците полудяват от историята! Те разказват Кюри като съблазнителка, която е примамила фамилен мъж от положителната му френска брачна половинка и деца. Хората бързо се възмущават гневно, което не беше изключително мъчно нещо като се имат поради предразсъдъците на по това време – Кюри беше чужденка, родом от Полша, а също и (както неверно пишат вестниците) еврейка.

Пресата пуска клюки, че аферата е почнала, още до момента в който Пиер е бил още жив. Тези изказвания също са погрешни, само че това е задоволително, с цел да урони името на Кюри дотолкоз, че Нобеловият комитет да я помоли да си остане във Франция и да не пътува до Швеция, с цел да одобри премията. Те се опасяваха да си помислят какво ще стане, в случай че една прелюбодейка седне до самия крал на Швеция!

От друга страна, Алберт Айнщайн незабавно скача в отбрана на Кюри, като споделя, че би трябвало да пристигна в Швеция, макар обвиняванията.

Единият е сред двама редактори на конкурентни вестници: М. Червет от Gil Blas и Леон Дуде от L’action Francaise. Техният спор беше по отношение на до каква степен са основателни обвиняванията на госпожа, към този момент девойка, Ланжвен. Двубоят биеше с мечове и след „ няколко яростни удара “ Дуде бе ранен и двамата взеха решение да се сдобриха.

Другият дуел бе сред Пол Ланжвен и Густав Тери, публицист, който го назовава „ некултурен страхливец “. Ланжвен не одобри със успокоение обидата и надлежно провокира на двубой с револвери. Въпреки извършените изчерпателни мерки, дуелът не докара до нищо – Тери отхвърли да стреля с претекста, че не желае да отърве Франция от един от най-големите й мозъци, а Ланжвен съобщи, че не е палач и също пусна револвера си.

Кюри въпреки всичко отива до Швеция макар препоръките на Комитета и приема персонално втората си Нобелова премия. След това отива на вечеря (с 11 блюда!) с краля на Швеция, която мина умерено. Тя е първият човек – мъж или жена – спечелил Нобелова премия два пъти. За страдание обаче, за научните достижения, които прави, заплаща с живота си. През 1934 година Кюри е диагностицирана с левкемия, резултат от продължителното излагане на йонизираща радиация. Работните й бележки и тетрадки, даже и през днешния ден, към момента са прекомерно радиоактивни, с цел да се пипат без съответна отбрана.

Мари Кюри освен завоюва две Нобелови награди – в фамилията й има общо пет. Тя завоюва две, брачният партньор й Пиер Кюри завоюва една, щерка й, Ирен Жолио-Кюри (съпруга на Фредерик Жолио-Кюри, на който е кръстена метростанцията в София), печели премията за химия през 1935 година дружно със брачна половинка си, а втората й щерка е шеф на УНИЦЕФ, завоюва Нобеловата премия за мир през 1965г.

Въпреки че Кюри и Ланжвен в никакъв случай не се събират още веднъж, това не беше краят на връзките сред двете семейства. Внучката на Кюри, Хелън Жолио-Кюри, се омъжва за внука на Ланжвен, Мишел.

 Gustaf V färgfoto

Кралят на Швеция Густаф V беше упрекнат, че е имал спекулация с женен мъж. Курт Хайби идва на визитация при краля през 1932 година, с цел да изиска лиценз за алкохол за ресторанта си. Той обаче не получава подобен, тъй като е наказан нарушител. По време на срещата Густаф V съумява да съблазни Хайби. Съпругата на Хайби подава молба за бракоразвод, базирайки се на връзката на брачна половинка си с краля, а Хайби получава 170 000 крони, с цел да си мълчи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР