Мария Кюри е един от най-важните учени на XX век.

...
Мария Кюри е един от най-важните учени на XX век.
Коментари Харесай

Вълнуващата история на радиоктивните тетрадки на Мария Кюри


Мария Кюри е един от най-важните учени на XX век. Нейните опити, които доведоха до откриването на полоний и радий, са пробив в региона на радиоактивността, като в последна сметка ѝ спечелиха Нобелова премия за физика през 1903 година и химия през 1911 г. Но „ играта “ с такива радиоактивни детайли си има цена, която в тази ситуация на Кюри е нейният личен живот.

Най-странният факт за Мария Кюри обаче е, че нейните движимости са към момента, 150 години по-късно, радиоактивни! 
-->
Нивата на радиация, на които са били изложени Мария Кюри и брачният партньор ѝ Пиер, са били толкоз високи, че тетрадките ѝ в този момент се съхраняват в кутии с оловно покритие.

И не са единствено ръкописите. Ако инцидентно посетите сбирката на Пиер и Мария Кюри в Националната библиотека във Франция, по-голямата част от персоналните им движимости (като мебели, облекла и готварски книги) изискват защитно облекло, с цел да се борави безвредно с тях.

О, и за всеки случай, от вас също се изисква да подпишете, че сами носите своята отговорност. Вредните резултати на радиацията не са били известни по това време и Мария Кюри носела бутилки с полоний и радиоактивни изотопи в джобовете си от самото начало и даже ги държала на рафта, тъй като ѝ било прелестно да ги гледа по какъв начин „ светят в тъмното “. 

И по този начин, огромният въпрос е: кога ще изчезне радиацията?

Е, ще остане много дълго, по-точно към 1500 години. Радият, този, с който Кюри се разхожда, има интервал на полуразпад от 1600 години!, написа уеб сайтът businessnovinite.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР