Мария и Свилен Велеви са признати за виновни в това,

...
Мария и Свилен Велеви са признати за виновни в това,
Коментари Харесай

Край: 18 г. затвор за Мария, убила баща си в Люлин преди 5 г.

Мария и Свилен Велеви са приети за отговорни в това, че на 11.02.2018 година в ж. к. „ Люлин “ в  София в съучастничество като съизвършители съзнателно умъртвили бащата на подсъдимата – Стефан Я. на 87 година, като действието е осъществено по изключително непосилен за потърпевшия метод.

На Мария Велева е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 18 година, а на Свилен Велев – за период от 15 година С решение на САС по в.н.о.х.д. № 1261/2020 година присъдата е доказана. С решение от 23.05.2022 година на Върховен касационен съд е анулирано решението на САС и делото е върнато за ново разглеждане от различен състав на апелативния съд. След връщането е постановено в този момент обжалваното въззивно решение.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема жалбата за неоснователна. От касационната инстанция е прегледан преди всичко доводът на жалбоподателя за „ явно користолюбие на въззивния правосъден състав “. Критериите за реализиране на правораздаването от самостоятелен и неутрален съд се извеждат от практиката на Европейския съд по правата на индивида, който приема, че съществуването на безпристрастност се дефинира съгласно индивидуален тест, учреден на персоналното разбиране на съдията в даден случай, а също и съгласно справедлив тест, който открива дали съдията е предложил гаранции, задоволителни да изключат всяко законно подозрение в това отношение от позиция на външния наблюдаващ.

Според висшите съдии в съответния случай липсват справедливи данни, сочещи преднамереност на който и да е от членовете на въззивния правосъден състав съгласно субективния тест. В рамките на обективния тест въззивният състав също е показал задоволително безапелационни гаранции на страните по делото, както и на обществото, които сполучливо да изключат всяко законно подозрение в това отношение, като се има поради, че е разискал задълбочено главните възражения на отбраната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР