Мария Габриел е едно от най-успешните политически лица на ГЕРБ,

...
Мария Габриел е едно от най-успешните политически лица на ГЕРБ,
Коментари Харесай

От Гоце Делчев до Брюксел: Пътят на Мария Габриел към върховете на политиката

Мария Габриел е едно от най-успешните политически лица на ГЕРБ , намерили реализация по висшите етажи на европейската политика. Кариерата й в Брюксел стартира през 2009 година, като евродепутат.

От 14 юли 2009 година е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската национална партия (ЕНП). На 4 юни 2014 година е определена за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 година В Европейския парламент Мария Габриел е била член на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на дамите и равенството сред половете, Подкомисията по правата на индивида. Пет пъти е била началник на делегации на Европейския парламент за наблюдаване на избори - в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания, и седем пъти е била наблюдаващ в задачи на Европейския парламент за избори – в Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда.

Като евродепута т два пъти Мария Габриел печели премията " Евродепутат на годината " на списание Parliament Magazin, която се присъжда на евродепутати като самопризнание за достижения в дадена област, които имат директно отражение върху живота на европейските жители. През 2013 година е удостоена с оценката в категорията " Равенство сред половете ", а през 2016 година - в категория " Развитие ".  За приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите през 2015 година Мария Габриел получава премията " Евродепутат, бранител на обществена идея " на Европейската асоциация на организациите по връзки. 

На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) - Жени.  На 21 ноември 2019 година е определена за първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП).

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев . През 1997 година приключва Езикова гимназия " Д-р Петър Берон " в Кюстендил. През 2001 година придобива бакалавърска степен по " Български и френски език " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", през 2003 година приключва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 година до 2008 година Мария Габриел работи като помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо.

От европарламента в Европейската комисия

От 7 юли 2017 година до 1 декември 2019 година Мария Габриел е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Европейката комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 година тя е еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с голям брой награди . На 15 юни 2018 година получава италианската премия " Златна ябълка " на фондация " Мариса Белисарио " за върхови достижения на дамите. На 18 юни 2019 година е удостоена с френския орден " Бомарше " на Дружеството на създателите и композиторите в региона на трагичното изкуство за приноса ѝ в отбрана на ползите на европейските създатели посредством начинания и политики на Европейски Съюз, измежду които и приемането на Директива за авторското право и основаването на онлайн азбучник на европейските филми.

На 19 декември 2018 година Мария Габриел е отличена в категорията „ Талант в политиката 2018 “ в годишния френски конкурс „ Жени с въздействие “. Наградата се присъжда на потвърдили се в своята област дами от разнообразни сфери на политическия, стопански и публичен живот, спорта и медиите. „ Приемам тази премия като самопризнание за свършеното през годините и за построяването на една приобщаваща, динамична и новаторска цифрова Европа. Тя е самопризнание и за всички дами, всекидневно работещи като едно цяло, във всеки бранш на стопанската система и обществото, за сполучлива и обективна Европа “, споделя Мария Габриел във връзка връченото ѝ отличие.

Мария Габриел е провела редица конференции в България и в Европейския парламент по разнообразни въпроси от европейския дневен ред. През 2012 година провежда публичен спор за " Дунавската тактика “ като опция за създаване и подсилване на районите в Европа. През 2015 година и 2016 година провежда провеждането в Европейския парламент на Европейска седмица на пчелите и опрашването, като слага началото на Европейски конгрес на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 година по нейна самодейност в учебните заведения стартира национална акция " Медена закуска " за разпространение на приноса на пчелите за биоразнообразието и изгодите от потреблението на мед и пчелни артикули.

Много са самодейностите ѝ, ориентирани към младежите . В България има разкрити европейски осведомителни центрове - два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен, в които се провеждат образования, презентации, акции, запознаващи младежите и всички останали жители с преимуществата от участието на България в Европейски Съюз. По нейна самодейност годишно от 2012 година в България се организира конкурс за възпитаници на европейска тема, а от 2015 година в навечерието на 24 май се провежда национална акция „ Читател на годината ” дружно Българската библиотечно-информационна асоциация  и Столична библиотека.  

С цел да се разпространява четенето и да се помогне на младежите да открият благосъстоянието на европейската литература на 27 март 2023 година за първи път в страните на Европейския съюз по самодейност на Мария Габриел е маркиран Ден на европейските създатели, като задачата е да се покаже, че четенето е метод за насърчаване на умения, за образуване на нови познания, за опознаване на света и на нашето неповторимо европейско културно разнообразие. В този ден 1100 учебни заведения в цяла Европа, от които 246 в България, писатели и възпитаници четат фрагменти от обичани европейски книги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР