Мария Браняс Морера/ Снимка: Guinness World RecordsМария Браняс Морера, родена

...
Мария Браняс Морера/ Снимка: Guinness World RecordsМария Браняс Морера, родена
Коментари Харесай

Испанка на 115 години стана най-възрастният човек в света

Мария Браняс Морера/ Снимка: Guinness World Records
Мария Браняс Морера, родена през 1907 година, стана най-възрастният човек в света след, която умря на 118 години във френския град Тулон.

Мария Браняс Морера е претърпяла две международни войни, гражданската война в Испания, Грипната пандемия от 1918 година и Пандемията от Covid-19.

Тя попадна в международните заглавия, откакто оцеля след боледуване от Covid-19 през май 2020 година Припомняме, че пандемията трансформира Испания в една от най-силно засегнатите страни преди стартирането на имунизациите. Смяташе се, че тя е най-възрастният оживял от Covid -19.

Морера приписва дълголетието си на „ …ред, успокоение, добра връзка със фамилията и приятелите, контакт с природата, прочувствена непоклатимост, без терзания, без страдание, доста позитивизъм и стоене надалеч от токсични хора. “

„ Мисля, че дълголетието е обвързвано и с шанса “, добавя Морера.

Тя е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 година, една година откакто родителите ѝ се реалокират от Испания в Съединени американски щати. Семейството й се завръща в Испания осем години по-късно и се открива в Каталуния. Оттогава Морера живее там.

Баща й умира от белодробна туберкулоза по време на океанското пътешестване от Съединени американски щати до Испания. Маршрутът е заобиколен, тъй като Първата международна война прави прекосяването през Северните морета рисково, тъй че корабът би трябвало да премине през Куба и Азорските острови, спомня си Морера.

През 1918 година пандемията от испански грип стартира да обгръща света. След това, когато Морера е на 29 години, избухва испанската революция, оставяйки я с „ доста неприятни мемоари “. Втората международна война следва скоро по-късно.

Морера основава семейство със брачна половинка си, доктор на име Джоан Морет, с който имат 3 деца, 11 внуци и 13 правнуци.

В деня на сватбата на двойката, след часове очакване научават, че техният духовник ненадейно е умрял. В църквата няма телефон, с цел да се обадят, тъй че семейството  се качва в кола и потегля да търси различен духовник.

Оттогава насам Морера възприема напредъка в технологиите, и по-специално на обществените медии и цифровите връзки. Тя употребява устройство за превръщане на глас в текст и има акаунт в Twitter, с цел да поддържа връзка с околните си.

„ Животът не е безконечен за никого. На моята възраст новата година е подарък, непретенциозен празник, красиво пътешестване, миг на благополучие. Нека се радваме на живота дружно “,, написа тя в Туитър на Нова година.

Старческият дом, в който живее Морера, разгласи, че ще провежда частно празненство по случай признанието ѝ за най-възрастния жив човек в света от Гинес.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР