Мария-Антоанета е кралската особа, натоварена може би с най-тежката съдба

...
Мария-Антоанета е кралската особа, натоварена може би с най-тежката съдба
Коментари Харесай

Бестселърът Тайният дневник на Мария-Антоанета“ вече и на български

Мария-Антоанета е кралската персона, натоварена може би с най-тежката орис в историята на европейските монархии. Австрийската ерцхерцогиня се омъжва за френския престолонаследник, бъдещия Луи XVI, едвам на 14 години, а за двете си десетилетия като кралица определенията за нея варират от блудница до светица. Каква персона се крие зад облика: капризна принцеса, неуместно момиче, хитра жена или милосърдна майка?

Американската историчка и биографка Кароли Ериксън разгадава мистерията в своя разказ „ Тайният дневник на Мария-Антоанета “. Книгата е и по родните книжарници от 20 април с емблемата на издателство „ Кръг “, в превода на Надя Баева и с корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

В бестселъра „ Тайният дневник на Мария-Антоанета “ екстравагантната стопанка на Версай споделя своя изумителен и трагичен живот от първо лице. Повечето от показаните събития, дворцови интриги и превратности са исторически достоверни.



Дневникът стартира със спокойните и фриволни юношески години на австрийската ерцхерцогиня зад стени на превъзходни дворци, когато буйният й манталитет я води постоянно в изповедалнята.

Млада и напориста Мария-Антоанета отпътува за Франция, където освен, че не позволява да се трансформира в играчка за интригантите от Версай, само че доста скоро стартира да диктува разпоредбите на играта.

В политиката, само че и в любовния си живот, кралицата работи само съгласно личните си правила. Специално внимание в записките й е обърнато на любовната й спекулация с красивия шведски посланик граф Аксел Ферзен.

Голяма част от царуването на Мария-Антоанета е обляно в искра, лукс и разхищаване. В най-кървавите дни на Френската гражданска война републиканците търсят способи да уязвят монархията и на техния прицел застава точно кралицата като чужденка, като жена, като либерален човек. Кампанията против нея е жестока и се води на всички фронтове.



Кулминацията е достигната в ужасяващата нощ, когато парижката навалица нахлува в двореца с желанието да убие кралското семейство. Следват няколко мъчителни години, в които Мария-Антоанета се пробва да напусне страната, в това число и под прикритие. Ужасът в края на дните й е голям – затворена в тясна килия, без да вижда децата си, със екзекутиран брачен партньор, кралицата няма различен избор с изключение на да чака своята крах.

Авторката Кароли Ериксън разгадава душeвността на обречената кралица и без да е скандална или мелодраматична, споделя за дамата, трансформирала се в крайъгълен камък за историята.

Кароли Ериксън (р. 1943 г.) е американска историчка и биографка, авторка на редица документални произведения за велики дами. Тя е и приета писателка на исторически романи, доста от които са се трансформирали бестселъри и са печелили неколкократно разнообразни награди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР