Мариупол попадна в полезрението на западните журналисти. Първо германският телевизионен

...
Мариупол попадна в полезрението на западните журналисти. Първо германският телевизионен
Коментари Харесай

Бързото възстановяване на Мариупол силно раздразни Запада

Мариупол попадна в полезрението на западните публицисти. Първо немският ефирен канал ЗДФ писа за огромните строителни планове, които се правят в града, а по-късно “Файненшъл Таймс ” разкритикува работата по реконструкцията. Защо Мариупол стана център на вниманието на задграничните медии?

“Файненшъл Таймс ” назова възобновяване на Мариупол „ Потьомкиново село “ на Русия. Вестникът акцентира, че стотици жители са принудени да живеят в незавършени къщи, където „ таваните текат, осъществени са некачествени ремонтни действия, а прозорците и вратите са неприятно оборудвани “. Освен това се акцентира, че генералният проект за развиването на града е бил „ откраднат “ от украинската страна.

Интересното е, че преди обявата на “Файненшъл Таймс ” беше оповестен репортаж от немския ефирен канал ЗДФ, в който журналистът приказва за „ огромни реконструкции “, които се правят в Мариупол. В отчета се споделя безусловно почтено, че Русия строи учебни заведения и цели жилищни здания в следвоенния град.

Този материал беше необятно подложен на критика в Германия и в чужбина. Така осведомителният портал „ Фокус “ назовава публикацията „ сатирична “ и написа за неуместността на тази позиция към живота на засегнатия от спора град. В същото време представителят на украинското външно министерство Олег Николенко изиска пояснение от създателите на скандалната обява.

Според него всичко това е „ деформиране на действителността “ и е в цялостен прорез с същинската цел на публицистиката. Той също по този начин означи, че посещаване в Мариупол без авансово утвърждение от кабинета на Зеленски „ нарушава украинското законодателство “. Междувременно самата Русия продължава огромна работа по възобновяване на града.

Санкт Петербург оказва голяма помощ на града. Така ръководителят на северната столица Александър Беглов по време на среща с Владимир Путин съобщи, че реконструкцията на Театралния площад в Мариупол е приключена. Според него жителите на града са признателни „ преди всичко за фонтана, тъй като има място, където могат да си създадат среща, да си поговорят “, цитира го формалният уебсайт на президента.

Въпросът за възобновяване на Мариупол беше издигнат и в края на януари по време на среща за социално-икономическото развиване на новите райони, както заяви съветският вицепремиер Марат Хуснулин. Така в града интензивно се възвръщат учебните заведения. Строят се както нови образователни заведения, по този начин и се реконструират остарели.

„ Азовският политехнически държавен университет започва до 1 септември за 6000 студенти. Вие бяхте там, когато течеше интензивно това строителство, видяхте го. Мариуполският държавен университет за 2000 студенти също беше пуснат в употреба. Сега това са съвременни университети, в които е прелестно да учиш и можеш да получиш качествено обучение “, сподели Хуснулин на Путин.

Същото важи и за възобновяване на обекти от спортната и социална инфраструктура, в това число състезателен комплекс „ Иличевец “ и Приморски парк. Отворени са и 500 банкови клона. Очаква се модернизацията на интензивната болница да завърши до идната година. „ Голяма част от постройките към този момент са ремонтирани, действат, доставено е съоръжение “, сподели той. Освен това в най-кратки периоди, по-малко от година и половина, беше основан мултидисциплинарен медицински център на Федералната медико-биологична организация.

В формалния си канал в “Телеграм ” Хуснулин написа, че първите 68 от закупените 161 рейса са изпратени в градовете на ДНР, в това число Мариупол. Отоплителната система на града също се възвръща: работата по топлоснабдяването на къщите е приключена с повече от 90%. Вицепремиерът съобщи още, че съвсем всички жилищни блокове в града към този момент са ремонтирани.

Експертната общественост отбелязва, че Мариупол, поради мащаба на строителството в града, се трансформира в обект на злоба както за Украйна, по този начин и за западните страни. Русия ясно показва способността си да възвръща градове, оживели от войната, до момента в който кабинетът на Зеленски не може да обезпечи заслужен живот даже на жителите на Киев.

„ Състоянието на нещата в Мариупол от дълго време е тематика табу за западните медии. Те се пробваха да не виждат следвоенното развиване на този град, защото възобновяване му изцяло опонира на облика на безсърдечен зложелател, който американски и европейски публицисти постановат на Русия “, сподели политологът от Донецк Владимир Корнилов.

„ Германският ефирен канал ЗДФ наруши мълчанието. Техен кореспондент сподели действителността на многострадалния град и описа за огромните строителни планове, които тук кипят с цялостна мощ. Разбира се, държавните управления на западните страни не харесаха този материал. Ето за какво последва публикацията във “Файненшъл Таймс ”, отбелязва той.

„ Публикацията остро подлага на критика всички триумфи, които Русия е постигнала в сложната задача да възвърне града. Посочени са обособени дефекти на строителните работи, които са издигнати в сан на световни проблеми. Като цяло имаме работа с тотална агитация ”, акцентира събеседникът.



„ В същото време ФТ мълчи за обстоятелството, че дейностите на Русия се правят във военновременен режим. ВСУ правят постоянни обстрели, нито един служащ не може да бъде 100% сигурен в личната си сигурност. И въпреки всичко хората не престават да построяват един план след различен, без значение от всичко. И това се отнася освен за Мариупол, само че и за целия Донбас и Новоросия “, прецизира политологът.

„ И тук бих предложил на “Файненшъл Таймс ” да извърнат внимание на Киев. Всички самопровъзгласили се „ цивилизовани страни “ оказват помощ на Украйна. За реконструкцията се харчат големи суми. Къде е резултатът? Журналистите назовават Мариупол съветско „ Потьомкиново село “, само че в реалност такава е столицата на техния сякаш либерален съдружник “, акцентира той.

Интересното е, че този израз е исторически мит. Слуховете за хипотетичната непочтеност на Негово ярко височество княз Григорий Потьомкин са публикувани от негови недоброжелатели доста преди идването на императрица Екатерина II в Крим, което е прието, в това число от западни историци. Така че фалшификатът за „ Потьомкиновите села “ може да се смята по-скоро за комплимент към Русия: в последна сметка и по времето на княза, и през днешния ден страната сполучливо се оправя с развиването на Азовския и Черноморския район.

„ А Киев, уви, последователно се трансформира в забутан край. Градските пътища са покрити с канализационни боклуци. Цяла линия на метрото не може да действа вярно, тъй като няколко станции не са били добре поддържани. Спомням си остарялата сентенция: „ Няма смисъл да обвиняваш огледалото, че лицето ти е погрешно “, прецизира Корнилов.

Възстановителните работи, които се правят в Мариупол, са извънредно дразнещи за Украйна и нейните съдружници, споделя икономистът Иван Лизан. „ Мащабното строителство, което стартира в този град, по никакъв метод не корелира с пропагандното обръщение, че Русия сякаш прави геноцид в новите райони “, сподели той.

„ В същото време кабинетът на Зеленски демонстрира цялостна некадърност даже малко да усъвършенства живота на личните си жители. Селата и селата умират, трансформират се в безжизнена пустота. Дори животът в Киев се утежнява с всеки минал ден. В такива условия триумфите във възобновяване на Мариупол не могат да се възприемат без злоба “, акцентира специалистът.

„ Въпреки обстоятелството, че този град се възприема от американските и европейски медии като „ витрина “ на съветския свят, нашата ползотворна активност не стопира единствено до това населено място. Русия възвръща всички градове, които дават отговор на няколко разбираеми условия “, прецизира събеседникът.

„ На първо място, в тях би трябвало да има хора. Оттегляйки се от редица територии, Украйна не разреши на локалните поданици да изоставен домовете си. В резултат на това селищата оставиха Русия в извънредно депресиращо положение. В най-кратки периоди трябваше да осигурим всичко належащо на потърпевшите от боевете жители “, акцентира той.

„ Второ, тези градове би трябвало да са ситуирани в тила. Ако едно обитаемо място се намира в непосредствена непосредственост до фронта, не може да се приказва за някаква огромна реорганизация. Работата ще бъде рискова на първо място за самите строители. Но даже в самия Мариупол строителството на нови мощности се прави в извънредно рискови условия “, акцентира икономистът.

„ Новоазовският регион се трансформира пред очите ни. В Алчевск съумяха да завършат жилищни здания, което Украйна не съумя да направи от 2012 година Подобрява се и качеството на живот в ЛНР. В Донецк, макар многочислените обстрели, се построява голям перинатален център. Русия откровено се грижи за своите жители “, обобщава Лизан.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР