Марица стана първият български отбор, класирал се за груповата фаза

...
Марица стана първият български отбор, класирал се за груповата фаза
Коментари Харесай

Наша националка разкри пред БЛИЦ СПОРТ как Марица успя да осъществи подвига в Русия

Марица стана първият български тим, класирал се за груповата фаза на женската волейболна Шампионска лига. Историческото достижение стана факт, откакто пловдивчанки победиха като посетител Енисей (Красноярск) с 3:2 и " златен гейм ", приключил 15:11 в тяхна изгода. Една от главните състезателки на българския първенец е Нася Димитрова, която води самостоятелната ранглиста за най-резултатен блокировач досега в Шампионската лига. Националката беше общителна да даде изявление за БЛИЦ СПОРТ:

- Нася, поздравления за огромния триумф! Отмина ли към този момент еуфорията? Сигурно сте впечатлени от посрещането, което почитателите ви проведоха при завръщането от Русия?
- Благодаря, посрещането в действителност беше ужасно. Еуфорията още ни държи, само че би трябвало да позабравим празненствата, тъй като още на следващия ден ни следва нов мач - одобряваме ЦСКА. Посрещането беше неповторимо. Много се радваме, че успяхме да се класираме в груповата фаза на Шампионска лига. Щастливи сме от обстоятелството, че зарадвахме почитателите. Благодарим на последователите и на шефовете на Марица.

- Как успяхте да сторите чудото в Красноярск, откакто загубихте трагично вкъщи с 2:3 гейма, след което изоставахте с 0:2 на реванша? 
- С огромно себераздаване. Ние доста добре бяхме разучили Енисей - играта им и избрани състезателки също. Предварително знаехме, че ще ни бъде доста мъчно. Това, че изоставахме с 0:2 гейма не означаваше, че ще се предаваме. Напротив - нямаше какво да губим, а единствено можехме да спечелим от мач като този. Дадохме всичко от себе си и успяхме. 

- В сложен миг като този, в който изоставате с 0:2 гейма, какво си казвате и по какъв начин се вдигате духом? 
- Събрахме се и просто си казахме, че би трябвало да дадем всичко от себе си. Да забравим кой какво го боли, че би трябвало да се борим за всяка една топка. Мотивирахме се просто, това беше.

- Сбъднат сън ли е за теб класирането в груповата фаза на Шампионска лига?
- Това беше задачата ни. Още предходната година искахме да се класираме  вгрупите, само че тогава нямахме огромен шанс при жребия. Сега като се паднахме с Енисей знаехме, че са реализуем тим. Разучихме ги добре и сме доста щастливи, че ги елиминирахме. Сбъднахме една фантазия. Въобще тази година възможностите ни провървяха. Със сигурност не сме разчитали на шанса. Да, имаше доза шанс, изключително в края на геймовете, само че не е единствено това. В дадени обстановки ние по този начин направихме нещата, че рускините да блокират. Toва се случи и ние се възползвахме и ги победихме.



- Жребият за груповата фаза ще се тегли в четвъртък. Имате ли желани противници?
- Надяваме се да се паднем с тимове, които са от нашата рогозка. Знаем, че всички отбори са мощни и ще ни бъде доста мъчно. Целта ни е да продължим да надграждаме и да радваме почитателите на Пловдив и цяла България с нови победи. Сред възможните ни противници има тимове, които съм сигурна, че имаме сили да надиграем. 

- Очакваш ли " Колодрума " да се понапълни за домакинските ви мачове в най-силния клубен шампионат?
- Силно се надявам да се цялостни залата. Феновете би трябвало да знаят, че ние ще създадем всичко допустимо да ги радваме. Няма да играем бездушно и безхарактерно, ще сме доста стимулирани във всеки мач. Осъзнаваме какъв отличен късмет за нас е присъединяване в груповата фаза на Шампионска лига и желаеме да се възползваме от него. 

- Това лято привлякохте нови състезателки, по какъв начин се вписаха в колектива? 
- Атмосферата е доста добра, упражняваме интензивно, с цел да сме готови и за българското състезание, което не си мислете, че е на назад във времето. 

- Но въпреки всичко надали ще отречеш, че ще се концентрирате повече към мачовете от европейската сцена. Възможно ли е да подцените някой от мачовете във вътрешния шампионат?
- Едва ли ще има подценяване. Със сигурност ще се дава късмет на всички девойки да играят в шампионата. Всяка от нас си заслужава мястото в Марица и би трябвало да се допре до играта, а не да гледа в профил. 

- Тежко ли ти е, когато си извън, а не на полето, макар че това рядко ти се случва? 
- Кофти е, когато си извън, а гориш, само че няма по какъв начин да окажеш помощ. Просто съм подобен вид темперамент и човек. Искам да съм вътре, въпреки че в националния тим бях извън по време на европейското състезание.



- Поздравления и за още едно достижение - №1 си в самостоятелната ранглиста за най-резултатен блокировач досега в Шампионската лига. Ще успееш ли да задържиш първото място?
- Надявам се, въпреки всичко това е значимо за визитката ми. Най-важното обаче е Марица да побеждава. След това разумно аз и други мои съотборнички ще сме на челни места в класациите, както е сега. (б.р. - Кремена Каменова да вземем за пример е на влиятелното второ място в две самостоятелни подреждания – при реализаторите и при нападателите).

- С класирането в групите на Шампионска лига смяташ ли, че ще се покачат упованията към вас и почитателите на Марица ще станат по-претенциозни?
- О, да, сигурно ще е по този начин. И отново ще има да ни оплюват. Свикнали сме с това. Едните ще ни подлагат на критика, другите ще ни хвалят. Но се надявам, а и съм уверена, че повече ще е позитивното към нас. Иначе отрицателните мнения са доста лесни, най-лесно е да ни оплюват. 

- Ядосваш ли се?
- Не, привикнала съм на такива мнения, изобщо не се нервирам даже. Тези, които ни подлагат на критика, са хора, които не са на моето място, не упражняват като мен по няколко пъти дневно, нямат моите ограничения, въобще не знаят защо става въпрос. Просто виждат, че сме изгубили и най-лесно е да подлагат на критика. Търпим рецензия, няма метод. Ние нито ще си вирнем носовете след класирането, нито ще полетим в облаците. Феновете да бъдат несъмнено, че ще продължим да даваме всичко от себе си за нови победи. Само да сме здрави - най-важното. Пожелавам го на всички.



- Спокойни ли сте за първото място в България и действително имате ли конкуренция у нас?
- Не недооценявам другите тимове, само че ще е по-добре да бъдат по-силни. Нямам нищо срещу това, което вършат в множеството клубове - да постановат млади състезателки. В Марица сме събрани волейболистки с мног опит. Основната ни цел е да играем в Европа. Мачовете на интернационалната сцена са мачовете на истината за нас. Не разбирайте обаче, че отписваме родното състезание. Няма да подценим нито един съперник. Ще се веселя обаче, в случай че Левски и Берое, да вземем за пример, бъдат по-силни, с цел да се ускори интригата в България.  

- С каква музика се надъхвате преди мачовете?
- Аз чувам DJ Маscota.

- А съотборничките ти?
- Те не слушат чак толкоз доста DJ Mascota. Пускат си чалгичка и Слави Трифонов. Аз чувам постоянно и национална музика. Не е загадка, че обичам националната музика. 

- Убеден съм в това. А и да напомним на читателите, че нееднократно си обличала национална носия, когато си посрещала празници при родителите си в село Тенево, Ямболско. За Бъдни вечер ще го направиш ли още веднъж?
- Не знам дали този път ще бъда с национална носия. Планирам да бъдем на вила с близки и другари. Програмата на Марица е много натоварена и надали ще имам време за някакви по-специални мерки. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР