Маришкият комплекс осигурява 60% от потреблението на страната, а загубите

...
Маришкият комплекс осигурява 60% от потреблението на страната, а загубите
Коментари Харесай

Експерт: Затварянето на ТЕЦ-ове в Маришкия басейн ще повиши цената на тока у нас

Маришкият комплекс обезпечава 60% от потреблението на страната, а загубите ще бъдат за 15 000 души, директно заети с добива, и още 100 000 души индиректно свързани с него, прибавя Владимир Топалов

" Ако Министерски съвет не промени ПВУ в бранш " Енергетика ", то ние би трябвало за тази година да понижим 10% от добива и излъчванията, които са свързани с него. Ние имаме интерес от това да произвеждаме по-голямо количество електрическа енергия, тъй като по този начин спада и цената ѝ ". Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на миньорската федерация към КТ „ Подкрепа " Владимир Топалов.

„ Никоя друга страна от Европейски Съюз не е заложила сходен индикатор в ПВУ. Имайки поради войната в Украйна, Европейска комисия следва да преразгледа този вид. А най-правилното за нас би било това, което е процедура в Германия: те споделят, че могат да затворят своите въглищни централи след 5, 10 или 15 години - чак когато нямат потребност от тях. Те не са поели никакъв ангажимент, не са дали такива гаранции като нас, съумели са да подсигуряват енергийната си сигурност. Дори в ПВУ е записано, че немското държавно управление ще раздаде 18 млн. термопомпи на жителите за да се понижат нездравословните излъчвания. Ето това е един сполучлив вид за България ", разяснява още специалистът.

Той изясни, че казусът с Асен Василев и бившето постоянно държавно управление е, че когато са поели ангажимент за затварянето на мощности от Маришкия басейн, въобще не са се съветвали с специалисти по какъв начин би се отразило това на България, само че и на прилежащите нам страни. „ По ПВУ би трябвало да затворим част от въглищните си централи. Ако създадем това, казусът няма да е единствено за нас. В Гърция също ще има недостиг на електрическа енергия. Румъния и все още е с 5% подобен, а ние подсигуряваме електрическата енергия на Македония и снабдяването на Сърбия с въглища ".

Топалов посочи, че възможното затваряне на мощности в Маришкия басейн ще докара до липса на електрическа енергия и оттова до повишаване на цената ѝ, защото няма да имаме задоволително мощности. „ Ако се наложи затваряне, това ще се отрази на всички българи, тъй като Маришкият комплекс обезпечава 60% от потреблението на страната, а загубите ще бъдат за 15 000 души, които са директно заети с добива, и още 100 000 души индиректно свързани с него – всички магазини и услуги около мините. Технологията на рандеман на въглища не разрешава да се работи единствено зимата, а лятото мощностите да бъдат оставени без работа. Ако не се работи месец, се получават свлачищни процеси, които са пагубни ", съобщи още той.

„ Себестойността на въглищата като мегават в този момент е 30 лева, като сложим труда и всичко останало, общата себестойност на един мегават електрическа енергия излиза към 60 лв.. Оттам насетне стартира европейската система за търговия с излъчванията, която поставя още 200 лв., след което и търговецът дава своята цена, след което към този момент се образува цената за потребителите ", изясни специалистът.

На въпрос по какъв начин миньорите одобряват новината за затварянето на мощности от Маришкия басейн, Топалов разяснява, че хората се усещат извънредно несигурни за утрешния си ден. „ В избрана степен това пречеше и на софтуерния развой, тъй като, - знаейки, че ще ги затворят, - желанието за работа няма по какъв начин да бъде огромно. С решението на Народното събрание за отваряне и предоговаряне на ПВУ, обаче, очакванията не са починали. Приветстваме решението на Народно събрание, само че продължаваме да следим по какъв начин ще се развие процеса с него - въпреки всичко това е контракт, и доста зависи нашите представители в Брюксел по какъв начин ще си изложат тезата и по какъв начин ще водят договарянията. В този смисъл би трябвало да отидат готови хора, които да се усещат почтени, като част от Европа, а не седнали като на последното място в Съюза; не както една преводачка, която ми сподели, че нормално като пристигна българин в Европейски Съюз, той или не приказва, или приказва до 15 минути. Тук се изискват доста повече старания и причини ", акцентира Владимир Топалов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР