Марин Маринов е първият частен детектив у нас - основател

...
Марин Маринов е първият частен детектив у нас - основател
Коментари Харесай

Първият частен детектив със сензационна версия за шесторното убийство в Нови Искър!

Марин Маринов е първият частен детектив у нас - създател на Българска асоциация на частните детективи. Преди това е работил в системата на Министерство на вътрешните работи. Популярността му като един от най-хубавите в сектора, набъбна след негови разкрития по издирването на изчезнали хора и тежки закононарушения, свързани с индустриален шпионаж. Маринов едвам не загуби живота си, откакто бе прострелян при покушението на Иво Карамански. Детективът е прочут още като рокер и огромен родолюбец - деен член е на няколко патриотични неправителствени придвижвания.
" Нямам никакво доверие в формалната статистика. Разбираемо е " битовите " закононарушения да са по-лесно и неведнъж - по-бързо разкриваеми. Но по-голямо значение имат поръчковите убийства, като закононарушения с необятен отзив и касаещи необятен кръг от ползи. Там разкриваемоста е съвсем никаква. И там нещата не опират само до непросветеност, а до слепване на престъпността с властта ", сподели пред Дир.бг Детектив №1.

- Г-н Маринов, вие сте приет за Детектив №1 в България и мнението ви тежи. Продължават обществените изявления от най-високо равнище, в отбрана на формалната версия по случая с всеобщото ликвидиране в Нови Искър. Вие, доколкото знам, не сте склонен с нея. На какво се базират подозренията ви?

- Имам подозрения, да. Моята версия се гради на изнесената в медиите информация и някои диалози с хора, осведомени със следствието. В началото информацията по случая беше много разнопосочна и подвеждаща, както всички знаем. Моята версия се доближава до формалната на финала, само че има някои основни разлики с нея. Росен Ангелов е участвал на разстрела на жертвите несъзнателно, наложително и по-малко евентуално - в съучастничество. Трудно ми е да дефинира дали при всички разстрели, само че вероятността за това е по-голяма, в сравнение с той еднолично и в развой, да е направил с посоченото оръжие едно от най-тежките в престъпната ни история, ликвидиране.

Най-големи подозрения в формалната версия буди несъвместимостта сред психичния профил на педофил, с този на невъзмутим всеобщ палач, с прочувствена връзка с жена на междинна възраст. После идват детайлите и по самото " самоубийство ", след които стигаме до нещо доста значимо в доказването на такова закононарушение - потвърден ли е претекстът! На фона на нереалното " ликвидиране от пристрастеност ", изказванието " отвод от съучастничество в квартирни обири ", с следващо избиване нацяло семейство, звучи напряко неуместно.

- Вие казвате и нещо по-смело в един ваш пост в обществената мрежа - че се чувствате потиснат от финала на сагата в Нови Искър...

- Казах това след брифинга по случая. И да, показах възмущението си освен от поднасянето на информацията, само че и от някои от отговорите на проверяващите. Като да вземем за пример по какъв начин на журналистическия въпрос " Защо следовите кучета не са разкрили дирята на обвинения от вилата до мястото, където се е " самоубил "? ", бе отговорено: " Ами, питайте ги тях! " Да не приказваме за наглите подхилвания на някой други запитвания, и за радостните отправки към някакъв " филм " от рода " доктрина на конспирацията ". Това е обидно и за нас, хората които желаеме да знаем отговорите като експерти, и за вас - публицистите. Защото за всички, които търсим истината, важи формулата " Подлагай всичко на подозрение! " Естествено, на основателно подозрение.

В доста случаи нещата не са по този начин, както желаят да ги виждаме и одобряваме. И такива случаи имаме не малко. Ще загатна единствено за тези, с които съм имал личен допир: казусът Съвестин - детето, което изчезна безследно измежду бял ден. С неговия татко се опитвахме безрезултатно да накараме службите да си свършат работата; казусът с дребния Пепи, за убийството на който бе упрекната неговата майка, макар че имаше данни, че различен е намесен. Припомням, че това беше случай, който за малко не смъкна държавното управление на Иван Костов!

Има и други случаи, които мога да загатна в тази връзка: като този за удавеното в река Искър дете-аутист Веселин. За него също имаше информация,че е отвлечено, само че заключението беше " трагичен случай ".

Вижте, доста са случаите!.. Моето персонално мнение е, че в последните 25 години политическата " целенасоченост " при следствието на закононарушения с огромен публичен резонанс, измества криминалистиката. Това е тъжната истина за мен.

- Знаете ли каква е статистиката на разкриваемост на убийствата у нас, като нямам поради битовите, при които публично означават прогрес, а другите - от по-голям мащаб?

- Нямам никакво доверие в формалната статистика. Разбираемо е " битовите " закононарушения да са по-лесно и неведнъж - по-бързо разкриваеми. Но по-голямо значение имат поръчковите убийства, като закононарушения с необятен отзив и касаещи необятен кръг от ползи. Там разкриваемостта е съвсем никаква. И там нещата не опират само до непросветеност, а до слепване на престъпността с властта. Това от дълго време не е загадка за никого.

А в областта на издирването, нещастието е огромна. Мисля, че това е едно от най-слабите звена в Министерство на вътрешните работи. Практиките и разпоредбите са остарели и има липса на надарени фрагменти. Случаят с шесторното ликвидиране по Нова година още веднъж повдигна този проблем, само че той някак си бе " заметен под килима " на службите. Изобщо, видя се че пропастта сред нас, редовите жители и сякаш самостоятелните органи на властта, е голяма. Тя се е подкопавала във времето от всеки подобен случай, за които приказваме. Недоверието е повече от показателно, само че никой не прави изпитание да се оправи дейно с това състояние. И то ще ни води към все по- съществени проблеми.

- Как гледате на полицейските митинги?

- Подкрепям ги, естествено. Пак споделям, че проблемите в системата не идват толкоз от професионалното управление, колкото от политическото. Сега нещата са като при болшевишките служби - назначава се политкомисар, само че за трагична разлика оттогава, през днешния ден той не е зависещ на експерти, а противоположното - те са му подчинени. В това е и главната причина за неналичието на религия, на мотивация и предпочитание за работа. Наред, несъмнено, с ниските заплати и неприятната техническа база и поръчителство.

- У нас се приказва, че са тук някакви евронаблюдатели на правосъдната ни система. Вие виждал ли сте подобен евронаблюдател, около вашата работа? Някой потърсил ли ви е за мнение?

- Не, никой не ме е търсил и надали ще се поинтересува. Цялата тази работа с " наблюдаващите ", мисля че е цялостна трагикомедия. Като тази с " панаира на суетата " европредседателство. Отдавна нещата станаха бутаторни и фасадни. Никой не търси истината в дълбочина. Но напрежението се натрупа и се надявам, че рано или късно, тъкмо то ще изкорени този метод на правене на политика и ще поведе родината ни към по-достоен живот. Тук, в земята на нашите горди предшественици.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР