Маратонът в Северна Корея може да е сред най-трудните за

...
Маратонът в Северна Корея може да е сред най-трудните за
Коментари Харесай

Маратонът в Пхенян - между спорта, приключението и пропагандата

Маратонът в Северна Корея може да е измежду най-трудните за записване, само че намаляването на напрежението на Корейския полуостров върна задграничния интерес към него.

Участниците могат да се записват единствено по един метод - посредством туристическата организация Koryo Tours, основана от британеца Николас Бонър. В неделя за шести път в надпреварата бяха позволени чужденци, като техният брой беше съвсем 1000, като се върна към равнището от 2017 година Преди година имаше отлив на искащи чужденци, главно поради политическото напрежение около нуклеарните опити.

Маратонът има своя публична страница на британски, в която са разказани разнообразни оферти за спомагателни разходки. Има даже свои профили във " Facebook " (819 последователи) и " Инстаграм " (413 последователи).

В рекламно видео от декември 2017 година се показват страстите от бягането на един по-необичаен маратон.



" Стадионът беше претъпкан. Сякаш бяхме на съревнование от международна големина. Това беше изцяло нереално. Приличаше на олимпийските игри ", показа усещанията си след извършения преди дни маратон сноубордистката Айми Фулър, която взе участие в основаването на документален филм за олимпийския канал на МОК.

Състезанието обичайно стартира с огромни тълпи хора на старта на трасето, което е с бронзов лиценз от Международната федерация по леката атлетика. На всеки от пунктовете за ободряване имаше дами в обичайни облекла.

Политически настроения постоянно са съпътствали маратона в Пхенян, като на гостите е обещана туристическа разходка на известни монументи и музеи, които величаят силата на страната и водачите ѝ.

В последните месеци се видяха знаци за смяна в държанието на страната в политически проект. Ключови бяха двете срещи на водача на Северна Корея Ким Чен-ун с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, където тематика беше прекъсването на нуклеарната стратегия на комунистическата страна.

 Маратонът в Пхенян - сред спорта, приключението и пропагандата
© Reuters

Отношенията сред Северна и Южна Корея също се усъвършенстваха доста. Двата тима излязоха под общ байрак на зимните игри в Пьонгчанг преди година, а в този момент разискват общ кандидатура за игрите през 2032 година

" Ще го направя още веднъж. Бягането си заслужаваше изцяло. Срещнах се толкоз доста разнообразни страни. Спортът в действителност няма граници ", добави Фулър.

 Маратонът в Пхенян - сред спорта, приключението и пропагандата
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР