Манипулирано видео (или дълбока фалшификация - дийпфейк*) с лицето и

...
Манипулирано видео (или дълбока фалшификация - дийпфейк*) с лицето и
Коментари Харесай

Изкуственият интелект не подмина властта - появи се фалшиво видео и с премиера Денков

Манипулирано видео (или дълбока имитация - дийпфейк*) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се популяризира в обществената мрежа Фейсбук, оповестяват от Министерският съвет.

Видеото наподобява като послание към нацията и цели да събере непозволено персонални данни на потребителите като причина за присъединяване в капиталова скица. За да ускори чувството за меродавност, подправеното видео е показано като извадка от новинарска емисия.

Министър-председателят в никакъв случай не е призовавал никого да дава свои персонални данни по никакъв мотив. Предупреждаваме жителите по никакъв мотив да не дават персоналните си данни в обществените мрежи, както и да алармират на ГДБОП при подозрения за киберпрестъпления на имейл [email protected] или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с облика на премиера е докладвана на Министерство на вътрешните работи като киберпрестъпление, оповестяват още от Министерски съвет.

През последните седмици видеа с подправени вести, генерирани с изкуствен интелект, заляха обществените мрежи. В две от тях бяха употребявани и водещи на новините " По света и у нас " - Аделина Радева и Ангел Бончев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР