Манила/София. В 08:43 време в епицентъра в сряда (03:43 у

...
Манила/София. В 08:43 време в епицентъра в сряда (03:43 у
Коментари Харесай

Силно земетресение удря най-големия филипински остров Лусон

Манила/София. В 08:43 време в епицентъра в сряда (03:43 у нас) е записано земетресение с пагубна мощ в най-северния огромен остров Лусон от архипелага на Република Филипини. Това съобщи за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен ръководи-тел на секция “Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Съществуването на хомо сапиенс по тези земи се допуска от учените на 20-30 хиляди години; през днешния ден популацията на Филипините е над 100 милиона. Земетръсният развой стартира в плитки земекорни пластове – на 17 километра под земната повърхнина и се развива в дълбочина до 30 километра. Това обуславя и съществени последици из територията наоколо до задействаната област.

Дотук са взети решения на Евро-Средиземноморския център, Центъра при Геоложки изследвания на Съединени американски щати и Националния център на Филипините. Най-добро покритие имат регистрациите на Европейския център. Той употребява данни от 920 регистрации, а непокритият бранш се състои единствено от 12 градуса. Сред регистрациите с минимални отклонения са 5 от територията на България, получени от дистанции сред 9100 и 9300 километра във връзка с сеизмичното огнище.

Около 7 чáса след главното събитие с магнитуд 7.0 се случва най-силният към този момент афтершок. Епицентърът му е на 10-15 км в юг-югоизточна посока съгласно Европейския център, надлежно съвсем в южна посока според определенията на Националната филипинска работа. Трус с магнитуд 5.4, стартирал в малко по-плитки дълбочини, още веднъж раздрусва северните територии на остров Лусон. За едно денонощие огнищното пространство поражда 57 труса с магнитуд 3.0 и по-голям. Само 10 от тях имат магнитуд в идващото равнище нагоре - сред 4 и 5.2. Втори по мощ афтершок с магнитуд 5.0 се случва съвсем половин денонощие след главното земетресение.

Епицентрите на цитираните вторични земетресения образуват област с размери 55 км в направление север-юг и към 35 км в направление с перпендикулярна ориентировка. Тази област добре разказва сеизмогенен регион на недълбоко земетресение с магнитуд 7. В изчерпателния азбучник на Филипинския институт по вулканология и сеизмология са маркирани минимум 120 труса, в това число неусетените, единствено за първите пет чáса от интензивността в северния регион; изобилието от вторични земетресения е особено за плитки трусове. Такива трусове се генерират и в нашата страна – да вземем за пример, през 1928 година след две трусове с магнитуд 6.8 и 7.0 в Южна България земята не се успокоява цели 4 години.

Районът на земетръсната серия е в западните скатове на планинския масив Централни Кордилери. Простира се в направление север-юг в провинция Абра – планинска и едва обитаема, с близо 250 хиляди поданици. Теренът е благоразположен към срутване, изключително на територията на Манабо. Селището е епицентър на няколко микро-труса и е единствено на двадесетина километра югоизточно от източника на главния трус.

Последното събитие е съображение да се счита, че основното земетресение е предизвикало необратими повреди в домовете на локалните поданици. И по този начин, епицентралната активност на влияние при земетресението с магнитуд 7.0 може да се оцени като най-малко осма степен. Така, в интернационалната преса се намира информация от Бенджамин Абалос, министър на вътрешните работи на Филипините, за починали минимум петима и потърпевши още към 130 души; болшинството потърпевши са в провинция Абра. Министър Абалос оповестява за прекратено придвижване по пътищата на северните провинции в остров Лусон (Абра, Бенгет) – територии покрай епицентъра, за потърпевши 15 града и над 6700 села (6756) – развалени над 400 къщи, доста учебни здания, няколко лечебни заведения и обекти с историческа стойност. Днес, четвъртък, министърът показва обновени данни – 58 свлачища, наранени над 200 града в 15 провинции. Клипове, получени в Европейския център от селища отдалечени от епицентъра на дистанции към 300 км, свидетелстват за въздействия с активност до V степен и усетена дълготрайност от 10-30 сек. В столицата Манила, на към 330 км южно от епицентъра, се е наложило изтегляне на хората във високите етажи. Сътресения са усетени и в провинциите Южен Илокос, Булакан, Лагуна, Кавите, Пангасинан до дистанции над 400 км.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР