Манифестът за обявяване на независимостта на българската държава е изработен

...
Манифестът за обявяване на независимостта на българската държава е изработен
Коментари Харесай

Историческият манифест: Първият български декоратор проектира и украсява скъпоценна вещ

Манифестът за оповестяване на независимостта на българската страна е направен в продължение на две години. Неговият създател - проф. Харалампи Тачев е първият декоратор у нас.

Министерският съвет поръчва на проф. Тачев да създаде манифеста и той го проектира с огромно усърдие.

" Той има съзнанието, че този манифест, който ще бъде една скъпоценна движимост, историческа движимост. Кутията е от палисандрово дърво, вътре с кадифяна облицовка, в нея положен тубос, който е от сребро, направен по негов план ", каза изкуствоведът проф. Милена Георгиева.

На днешната дата преди 115 години създателят персонално декорира старопрестолният Велико Търново с гирлянди от живи цветя.

Участва в няколко интернационалните изложби, на които с арх. Наум Торбов показват къща в жанр национално сантиментален сецесион.

" Това може да се каже, че е нашият принос към интернационалния жанр сецесион, или ар нуво, или модерн, както е прочут и Харалампи Тачев е един от неговите основатели ", добави Георгиева. 

Неговите сецесионови плетеници от цветя и през днешния ден са на фасадите на Синодалната палата, Духовната семинария, Софийските минерални бани, Халите.

" Никога с шаблони не работи и всяка работа за него е нещо ново, което би трябвало да направи, има схващане за вечността на тези неща ", смята изкуствоведът.

Πроф. Тачев рисува пейзажи, илюстрации, занимава се с приложна графика, оформление на книги, църковна стенна живопис и хералдика.

Архивът на първия декоратор на България е избавен по знамение. На името на проф. Тачев е кръстена евентуално най-късата уличка в столичния квартал Лозенец, само че няма да ви я покажем - там няма даже независима табела.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР