Мандатът на Луиз Инасио Лула да Силва все още няма

...
Мандатът на Луиз Инасио Лула да Силва все още няма
Коментари Харесай

Бразилският президент в схватка с петролните компании

Мандатът на Луиз Инасио Лула да Силва към момента няма и 100 дни, само че левият президент на Бразилия към този момент си навлече гнева на задграничните петролни компании поради налога върху износа на недопечен нефт, съобщи Франс прес.

" Репсол " (Repsol), " ТоталЕнержи " (TotalEnergies), " Екуинор " (Equinor) “ и " Галп " (Galp) са сезирали федерален съд с искане да не се вкарва оповестеният от държавното управление в края на февруари налог от 9,2 на 100 за интервал от четири месеца (от март до юни).

Това се е случило в деня, в който финансовото министерство е възобновило акцизите върху горивата, отстранени в разгара на предизборната компания от държавното управление на извънредно десния Жаир Болсонаро. Те обаче са били възобновени единствено отчасти, с цел да се избегне прекомерно огромно въздействие върху цените на бензина.

Министърът на мините и енергетиката Алешандре Силвейра се базира на " опцията за привличане на вложители, които имат интерес към рафинирането " в Бразилия на добития на място недопечен нефт, вместо да го продават в чужбина.

Бразилия е деветият международен производител на нефт с 3,02 милиона барела на ден, които се извличат главно от офшорни находища, ситуирани в дълбоки води под доста плътни пластове сол. 

Лула да Силва, чийто трети мандат стартира през януари, разчита да усили държавните разноски, с цел да финансира обществени стратегии като тези, разрешили милиони бразилци да излязат от мизерията при първите му два мандата (2003- 2010 година).

Икономическата обстановка сега обаче не е толкоз удобна, колкото тогава, когато той се възползва от взрива на суровините. Според последното седмично изследване " Фокус " на Бразилската централна банка прогнозата за растежа за тази година е под 1 на 100 (0,88 на сто).

" Това е политическо решение, което разрешава на държавното управление да избегне прекомерно високите цени на горивата за бразилците ",  съобщи пред Агенция Франс Прес професорката по стопанска система в университета " Инспер " Жулиана Инас.

" Данъкът върху износа на недопечен нефт разрешава да има " по-добър бюджетен баланс ", съгласно държавното управление, който може да компенсира дефицита от 6,6 милиарда реала (около 1,2 милиарда евро) поради единствено частичното възобновяване на данъците върху горивата.

Това решение обаче не се възприема позитивно от петролния бранш, който обезпечава 15 на 100 от каузи на индустрията в брутния вътрешен артикул на Бразилия и в него работят 450 000 души.

В официално съобщение до Агенция Франс Прес " Шел " (Shell) показва безпокойството си от тази мярка, оповестена без " значителен разговор " и акцентира " несигурността към бъдещите решения за вложенията ".

Компаниите, които изнасят бразилски нефт, се считат за пострадали и настояват, че има " договорно нарушаване ", защото този налог не е съществувал, когато са вложили в добива на нефт в Бразилия. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР