Манчестър Сити току-що стана шампион на Англия. За втора поредна

...
Манчестър Сити току-що стана шампион на Англия. За втора поредна
Коментари Харесай

Хегемонът, който преди 10 г. нямаше врати на тоалетните

" Манчестър Сити " преди малко стана първенец на Англия. За втора поредна година и за четвърти път през последните осем сезона. Но общо за едвам шести път в близо 140-годишната история на клуба. Днес тимът тъне в благоденствие и триумфите му не изненадват никого, само че в действителност по-голямата част от тези век и половина " жителите " прекарват в мизерия и страдалчество.

При това най-лошият интервал в съществуването на " Сити " напълно не е толкоз от дълго време - в средата и края на 90-те години на ХХ век клубът затъва в отчайващи задължения, изпада в трета дивизия и даже губи правата върху своята комерсиална марка. Няколко години тимът не може да продава фланелки и други фенски артикули, защото придобилите правата върху емблемата кредитори откриват цена от 60 000 паунда за продукт.

" Ако шейх Мансур беше купил тима тогава, даже той щеше да се хване за главата. Клубът беше във в действителност фалит. Аз съумях да изчистя задълженията едвам след 18 месеца ", спомня си тогавашният президент на " Манчестър Сити " Франсис Лий.

Тренировките по това време се организират в спортния комплекс в " Мос Сайд " - не най-приветливия регион в южната част на Манчестър.

 

По време на заниманията там е цялостно с бездомници и алкохолици,

 

които постоянно насочат обидни подвиквания към футболистите. Отговорникът по поддръжката на игрището Лий Джаксън си спомня, че по време на рецесията даже бялата багра е била ъгъл и постоянно не е имало с какво да повтори очертанията на терена.

До 2002 година " Сити " играе на архаичния стадион " Мейн Роуд ", издигнат при започване на 20-те години и реновиран значително единствено през 50-те и 70-те. През 2002 година на клуба ненапълно му провървява - Манчестър е хазаин на Игрите на Британската общественост и за задачата градът построява чисто нов стадион, който след това отдава за прилагане на " небесносините ". Строителството обаче не е съобразено с никакви клубни ползи и помещението, планувано за музей на отбора, е толкоз малко, че припомня килер. Но по този начин или другояче последният трофей на тима е извоюван през 1976 година, тъй че всички оценки се побират елементарно в " заличката на славата ".

Към финансовите проблеми по натурален път се прибавят и спортни неуспехи. " Манчестър Сити " мъчно резервира мястото си в Премиър лийг, а в това време градският противник " Манчестър Юнайтед " господства както в Англия, по този начин и в Европа и постоянно унижава своите съседи в дербито. Местният вестник " Манчестър ивнинг нюз " на процедура пренебрегва съществуването на клуба и за него написа единствено един публицист, освен това единствено тъй като е последовател на отбора от дребен.

Странно, само че тези времена в действителност харесват на ентусиастите. Марк Ходкинсън - създател на книгата " Синя луна: Долу измежду мъртъвците ", отдадена на сезона на " Манчестър Сити " в третото равнище на британския футбол през 1998/99 година, е убеден, че почитателите са се наслаждавали на тези мигове: " Ако създадем една прилика с магазините, то " Юнайтед " е огромният супермаркет: неопределен, безплоден, на който са нужни само вашите пари. А " Сити " дълго време беше дребното, уютно квартално магазинче до дома, където познатият продавач всеки ден се радва да те види и се интересува от твоите каузи. "

В началото на новия век клубът последователно се измъква от сиромашията, а през лятото на 2007 година изтегля печелившия билет. Тайландска фамилия отпред с предприемача и досегашен министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра купува " Манчестър Сити " за $43 млн. (и поема задълженията от $119 млн. в салдото на клуба). Още в същия трансферен прозорец " жителите " стават главен състезател на пазара и отборът стартира да се появява в заглавията все по-често и все по-шумно.

Като за начало " Сити " взривява медиите с назначението на Свен-Горан Ериксон за треньор. Шведският експерт, който по това време е на гребена на вълната в специалността (работил за " Бенфика ", " Сампдория ", " Лацио " и шест години в националния тим на Англия), поема тим, който от години не е излизал от долната половина на класирането.

В този миг " Манчестър Сити " към този момент разполага с една от най-хубавите академии в Англия, която регулярно доставя гении в първия тим - измежду юношите са момчета като Джоуи Бартън, Стивън Айрлънд и Недум Онуоха. Шинаватра прибавя към тях и някои мощни попълнения - в тима идват Ведран Чорлука, Елано, Хавиер Гаридо, Желсон Фернандеш,

 

Мартин Петров, Валери Божинов и още няколко скъпи придобивки

 

Осъществени са и някои, меко казано, странни прехвърляния: дружно с новия притежател в тима идват и трима футболисти от националния тим на Тайланд, които обаче мъчно ритат топката. Все отново още през ноември договорите им са прекъснати, като формалната версия е проблем с издаването на работни визи.

Въпреки гръмкия старт на сезон 2007/2008 (три следващи победи, в това число в градското дерби с настоящия първенец " Юнайтед " ) планът на Шинаватра претърпява неуспех. Като цяло " Сити " изиграва криво-ляво състезание и приключва на 9-о място в таблицата, финиширайки с погром 1:8 против " Мидълзбро " в последния кръг - най-голямата загуба в цялата кариера на Ериксон.

Освен това в края на сезона излиза наяве, че Шинаватра има съществени проблеми със закона. Бившият министър председател на Тайланд е напуснал поста и страната след боен прелом през 2006 година и новата власт напълно не желае да го изпуска - той е упрекнат в корупция и финансови измами, а страната блокира към 900 млн. паунда от положението му. Бизнесменът съумява да изнесе част от средствата си във Англия и точно по този начин завърши договорката по придобиване на " Манчестър Сити ", покрива задълженията и реализира първите прехвърляния. Но по-нататъшните съществени инвестиции в клуба стават на практика невъзможни.

Шинаватра продължава да вади пари за нови футболисти, само че не влага безусловно нищо в инфраструктура. Венсан Компани, който подписва контракт със " Сити " на 22 август 2008 година, е изумен какъв брой остаряла е клубната база.

 

" Там нямаше даже порти на тоалетните

 

Липсваха кафеварки. Не ни даваха лъскави служебни коли. Затова пък имаше доста тайландски сътрудници, които ме посрещаха топло на всяка крачка ", споделя Компани в изявление за " Манчестър ивнинг нюз ".

Белгиецът още не знае, че клубът ще остане в това положение за напълно малко време. Обвиненията се оказват толкоз съществени, че Шинаватра прекарва множеството време в съда в опит да се оневини. През лятото на 2008 година, единствено година след покупката, предприемачът взема решение да продаде клуба. Както времето демонстрира, това е рационален ход, защото през октомври същата година тайландски съд го осъжда на две години затвор.

В нощта на 31 август против 1 септември 2008 година Манчестър полудява.

Часове преди среднощ в дубайския хотел " Емирейтс Палас " завършват триседмичните договаряния за продажбата на " Манчестър Сити " и капиталовият фонд " Абу Даби Юнайтед Груп " от ОАЕ става новият притежател на клуба.

Горе-долу по същото време в Манчестър почетният президент на " Сити " Бърнард Халфорд търпеливо изпраща по факса документи във Футболната асоциация (FA) - от Дубай таман са пристигнали новините за договорката, значи клубът може да завърши прехвърлянето на Робиньо. Под прозорците на офиса към този момент са се събрали десетки почитатели, които желаят да схванат правилни ли са изявленията в медиите, които през целия ден тръбят, че суперзвездата на " Реал " (Мадрид) минава в " Манчестър Сити ".

" За нас да платим 32 млн. паунда за трансфер на един състезател беше необикновено. Година по-рано целият тим струваше 32 млн. Не беше учудващо, че почитателите се бяха превъзбудили ", спомня си Халфорд.

Съдбата на прехвърлянето в действителност е много комплицирана. 

 

Отначало " Сити " се пробва да подпише с голмайстора на " Тотнъм " Димитър Бербатов,

 

само че българинът не е изключително вдъхновен от офертата. " Отхвърлѝ я, отивам в " Манчестър Юнайтед ". За мен парите не са най-важното нещо ", споделя той на своя сътрудник Емил Данчев.

Паралелно " Челси " купува Робиньо от " Реал ", единствено че в последния миг договорката пропада. От Лондон пускат онлайн в продажба фланелки с името на бразилеца, преди да са конкретизирани последните елементи по прехвърлянето, което вбесява мадридчани и те анулират контракта.

Най-светкавично в обстановката реагират от " Сити ", чиито нови притежатели упорстват за гръмки придобивки. Така в нощта на 1 срещу 2 септември, няколко часа след затварянето на трансферния прозорец, от Манчестър афишират рекордния по това време за Премиър лийг трансфер на Робиньо на стойност 32.5 млн. паунда. Привличането на звезда от подобен диаметър шокира всички. Само преди три месеца " жителите " са изгубили с 1:8 от " Мидълзбро ", а в този момент чупят върха на лигата. Безумие!

Светлина хвърля шейх Мансур бин Зайед ал Наян в своята програмна декларация: " За да побеждаваш такива тимове като " Челси " и " Барселона ", е належащо да притежаваш най-малко 22 звезди от международна големина. Парите не са проблем. Най-важното е в моя тим на всяка позиция да играе топ футболист, а клубът бързо да стане водещ в Европа. "

Важно е да се означи, че задачата на Мансур и кралското семейство на ОАЕ, което той съставлява, е освен развиване на " Манчестър Сити ", само че и излъскване на имиджа на емирствата, които тогава се възприемат като дива и инцидентно забогатяла поради нефта си страна. Покупката на британския футболен тим е част от световен проект за агресия на арабските пари в западния свят. Към него спадат още изкупуването на акциите на най-голямата банка във Англия - " Барклис " ; основаването на " Сити Футбол Груп ", която с течение на времето придобива футболни клубове от целия свят (освен " Манчестър Сити " това са американският " Ню Йорк Сити ", уругвайският " Атлетико Торке ", японският " Йокохама Маринос ", австралийският " Мелбърн Сити " и други); покупката на небостъргачи и какво ли още не.

Придобиването на " Манчестър Сити " е единствено първата стъпка, с която хората от ОАЕ заявяват пред света на бизнеса сериозността на своите планове.

Идването на Робиньо удивлява всички. Пеле декларира, че сънародникът му е трябвало да изиска съвет, преди да избере новия си тим. Президентът на " Сантос " Марсело Тейшейра назовава прехвърлянето " най-позорния епизод в историята на бразилския футбол ".

На една от тренировките играчите намират треньора Марк Хюз да съзерцава върху дъска игровата скица с Робиньо в нея. По думите на уелсеца самият той дълго не е можел да повярва, че разполага с подобен футболист в състава на " Сити ".

Само отговорникът по поддръжката на терена Лий Джаксън остава безучастен. " Робиньо? Дори не знаех кой е той. Не проследявам европейския футбол. Трябваше да отворя " Уикипедия ", с цел да науча нещо за него ", признава агрономът.

Робиньо - най-големият трансфер в интервала на шейха, дава звук за началото на напълно нова ера. Трансформацията се случва по време на пауза за националните тимове, когато доста от футболистите отсъстват. При завръщането си те откриват голям брой промени.

За футболистите била доставена скъпа кафемашина " Неспресо ". Тя обаче се оказва прекомерно комплицирана за приложимост и единствено след няколко седмици някой от играчите съумява да я скапе. На базата е изработен козметичен ремонт: актуализирани са зоните за отдих, тоалетните, подготвителните стадиони. Всички остарели мебели са заменени с нови.

 

Промените настъпват безусловно за две-три седмици

 

и самите футболисти бързо стартират да усещат, че и от тях ще се изисква доста повече. " Когато видяхме Робиньо в съблекалнята, си казахме: " Леле! Времената се менят ". В идващите трансферни прозорци несъмнено ще дойдат още скъпи играчи. Ако не упражняваме задоволително старателно, то безусловно ще се окажем на аварийна пейка ", спомня си Венсан Компани.

Белгиецът значително е прав: най-мощното трансферно лято е през 2010 година, когато " Манчестър Сити " похарчва €110 млн. за Александър Коларов, Давид Силва, Марио Балотели, Яя Туре, Жером Боатенг и Джеймс Милнър. Но като цяло клубът заобикаля прекомерно скъпите покупки и подхожда към селекцията много рационално. Анализаторският екип изготвя големи отчети за всеки евентуален нов състезател (този за Яя Туре е в размер на 30 страници), преди да бъде взето окончателното решение дали той ще пасва на тима.

По това време изборът на футболисти даже може би наподобява леко чудноват, само че неотдавна президентът на клуба Халдун ал Мубарак разкри дребна загадка в изявление за ESPN: " В първия стадий, преди 2013 година, се постановяваше да плащаме огромни бонуси, с цел да привличаме млади гении. За благополучие, скоро изоставихме тази процедура, защото успехите пристигнаха и ние построихме клубната академия. "

Разбира се, в Англия съвсем всички са гневни от новото богатство на " Сити ". Изпълнителният шеф Брайън Марууд си спомня по какъв начин през лятото на 2009 година пътувал в автомобила си с Гарет Бари, който таман е подписал контракт с клуба. По радиото звучала програмата на спортната станция TalkSport, а водещият гневно подлагал на критика тъкмо британския национал: " Той е там поради парите. Това е пластмасов клуб. Аз повече не мога да почитам Бари. "

- Искаш ли да го изключа? - попитал Марууд.

- Не, желая да чувам - отвърнал Бари.

- Но за какво? - учудил се шефът.

- Защото аз знам защо съм тук. За да потвърдя, че не са прави - отсякъл нападателят.

Предишната ера завършва дефинитивно, когато през 2013 година компанията на шейх Мансур построява " Кампус Етихад " - спортна зона в Манчестър, в която влизат стадионът, подготвителната база и академията на " Сити ". Наоколо има още десетки квадратни километри свободна земя и в компанията са уверени, че напълно скоро това ще е един от най-бързо разрастващите се региони в града.

За старите времена на мизерия и неблагополучие в покрайнините на Манчестър към този момент всички може да не помнят.

Но най-вече от всичко събитията от септември 2008 година като че ли повлияват на ентусиастите. Почетният президент на " жителите " Бърнард Халфорд, който живее в Манчестър от 1977 година, споделя своите наблюдения: " Вече повече от 40 години на път за работа проследявам количеството хора с атрибути на " Сити " и на " Юнайтед ". По-рано почитателите в алено бяха доста повече, само че след 2008 година всичко се промени. Сега превесът е може би 10:2 в интерес на небесносиньото. Понякога даже не срещам последователи на " Юнайтед ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР