Манастирът "Седемте престола" събира седем църкви под един покривМанастирът Седемте

...
Манастирът "Седемте престола" събира седем църкви под един покривМанастирът Седемте
Коментари Харесай

Манастирът "Седемте престола" събира седем църкви под един покрив

Манастирът "Седемте престола" събира седем църкви под един покрив
Манастирът „ Седемте престола “ е сврян в прегръдката на Стара планина, в долината на дребната река Габровница, край село Еленов дол, община Своге, Софийска област.

От две години негов свещеник е архимандрит Антим, който застана пред БГНЕС, с цел да опише историята на светата обител.

„ Светата обител е датирана като духовно средище в края на X и началото на XI век. Манастирът е неповторим със своята архитектура в църквата. Името Седемте престола идва от обстоятелството, че са обединени седем църкви в една. В храма има обособени седем дребни църквички, които са пригодени за свещенодействие и носят имената на някой светец или библейско събитие, по тази причина се споделя и седемпрестолната света обител. Няма аналог в цяла Европа ”, описа отецът.

Той добави, че манастирът е просъществувал и след бурните времена на турско иго, въпреки че на няколко пъти е бил опожаряван и от него през днешния ден в достоверния си тип е непокътната единствено църквата.

„ Запазен е неповторимият полилей „ Хоро “, който е от 1819 година и напълно направен от дърворезба. Полилеят е формиран от 15 елементи с оцветени дърворезбовани подиуми. Имаме чудотворна икона на Осеновлашката Св. Богородица. Тук се намират и полилеите, дарени от съветския имперски двор през 1820 година ”, обясни архимандрит Антим.

На това място е отсядал Вълчан Войвода, който е от прилежащото село Осеновлак, а доста писатели са намирали муза, обхванати от живописната панорама и уединението.

„ Тук е творил патриархът на българската литература Иван Вазов, където основава една от най-красивите си произведения „ Клепалото бие “. В манастирския двор е заровен и един пропуснат създател и публицист с псевдоним Змей Горянин (известен български детски публицист - бел.ред.), който е от Русе. Той е съвременник на Вазов и е бил доста непосредствен с последния свещеник на манастира йеромонах Христофор. Гробът му е тук по негово предпочитание, откакто прекарва последните си 5 години в манастира. В манастира е обитавал и служел Софроний Врачански – свещеник на Врачанска митрополия, в чийто диоцез тогава попадал и манастирът "Седемте престола", изясни игуменът на манастира.

Той сподели, че през днешния ден манастирът се устоя с продажбата на свещи, икони, отдават земи чартърен, както и от отдаването на стаи, в които гости отсядат. Отец Антим разкри, че огромен проблем за тях е покривът на църквата, който е в неприятно положение и добави, че напълно скоро стартира ремонтът му.

„ Отпуснаха ни помощ от дирекцията по вероизповедания. Добавихме сума и от нас, с помощта на великодушни българи, които още дават пари. Чакаме единствено времето да ни разреши и започваме ремонта му ”, съобщи отецът.

Във време на произшествия и лошотии, отец Антим прикани хората да се придържат към Десетте Божи заповеди и да живеят съгласно тях. Така нещата ще тръгнат в добра посока, тъй като съгласно него през днешния ден живеем без да съблюдаваме разпоредбите, не сме братолюбиви и милостиви един към различен. Архимандритът съобщи, че най-важното е да останем индивиди и показа, че в своя живот той се води от максимата: „ Ако можеш да окажеш помощ – помогни, в случай че не можеш – не пречи ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР