Малцина помнят блажените времена, в които притежателите на шофьорски книжки

...
Малцина помнят блажените времена, в които притежателите на шофьорски книжки
Коментари Харесай

Зачестяват проверките на пътна полиция - защо е важно да не караш пил? - Общество

Малцина помнят блажените времена, в които притежателите на шофьорски книжки и персонални коли са били единствено непретенциозен % от популацията и са приемали карането на кола по пътищата като виновна активност. Към днешна дата, за жалост, родните пътища стават все по-опасно място поради своя стеснен потенциал и високия брой на водачите, които си разрешават да карат рисково под въздействието на алкохол или опиати.

Логично разследване от тази наклонност, водеща до нараснал брой произшествия и пътнотранспортни катастрофи, е и изостреното внимание на пътна полиция, която става все по-бдителна на чувствителни тематики като адекватността на водачите на МПС. Атрибути като и са неизменима част от оборудването на всеки служител на реда, която влиза в деяние даже и при най-малкото подозрение.

Но като съзнателни и дисциплинирани автомобилни водачи не би трябвало да разчитаме на странични хора, въпреки и упълномощени с власт, да поемат отговорност за сигурността на нас и близките. Ето няколко безусловно резонни аргументи, които дават отговори на въпроси като за какво не е редно да заставаш зад кормилото пийнал или под влияние на упойващи субстанции.

Застрашаваш своя живот и този на близките

Да стартираме с най-очевидното. Шофирането под влияние на вещества, влияещи на нервната система, слага под сериозна заплаха способността ни да се направляваме, оттова и да управляваме съответно транспортното си средство. Едно сходно държание може да има съдбовни последствия както за нас, по този начин и за останалите участници на пътя - наклонност, която за жалост зачестява сензитивно в последните години. В така наречен “война по пътищата ” годишно в международен мащаб умират повече от 1,3 милиона души, а в народен - тъжната статистическа численост се усилва с най-малко 100 нови жертви на всеки 365 дни по отношение на предходния сходен интервал.

Рискуваш да си навлечеш съществени административни последствия и да носиш действителна наказателна отговорност

Освен че може да е смъртоносно, шофирането под въздействие на алкохол и опиати е нелегално и води след себе си редица ефикасни санкции като лишаване на брошура за интервал сред 6 месеца и година, забележителна санкция, условна и даже настояща присъда. Ако цените свободата си, то няма рационална причина на света, която да оправдае сходна стъпка, която може да я заплаши.

Размера на административното наказване, напълно разумно, зависи от тежестта и честотата на провинението. Законово допустимата граница за алкохол в кръвта е до 0,5 промила, под която няма никаква заплаха. В интервала 0,5 - 0,8 промила правото за ръководство на МПС се лишава за интервал до половин година и санкцията е към 500 лв.. За границата сред 0,8 и 1,2 промила, наказването се удвоява. Над тази стойност може да докара до ефикасна присъда. Имайки поради зачестилите инспекции на пътна полиция, е извънредно значимо да бъдем осведомени за тези стойности.

Нанасяш непоправими контузии на съвестта и нервната си система

Човекът е нежно създание и това е изключително явно в моментите, в които е подложен пред рискови условия. Кратък миг на полуда, нехайство или тийнейджърски ентусиазъм могат да имат съществени последствия, които да оставят трайни вреди на психическото ни здраве, които да наложат дълги, продължителни и най-много скъпи съвещания със експерт психолог. Неуспешното справяне с тях е причина за насърчаване на меланхолия, тревога, посттравматичен стрес и други сходни положения, с които да се постанова да живеем непрестанно.

Най-добрата мярка против шофиране в нетрезво положение е осъществяване на съответна осведомителна акция и образоване на начинаещите (защо не и на по-опитните) водачи по отношение на рисковете от едно сходно държание на пътя. Тъжната действителност е, че съвсем всяко българско семейство е директно или индиректно наранено от сходни пътни произшествия, тъй че би трябвало да се стремим да бъдем по-емпатични и осъзнати, с цел да способстваме за позитивното развиване на света към нас, а не за нечия горест.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР