Малко след навършването на 75 години Живодар Душков бе награден

...
Малко след навършването на 75 години Живодар Душков бе награден
Коментари Харесай

Живодар Душков с отличие за приноса си в развитието на историята, културата и просветата в Русе

Малко след навършването на 75 години Живодар Душков бе награден със статуетка с образа на Паметника на свободата от кмета Пенчо Милков за цялостния му принос в развиването на историята, културата и просветата в Русе.

„ През годините ти оставяш доста от себе си в сърцата на хората “, поздрави го кметът.

Душков описа за един от последните си планове, по който работи с щерка си Мира. За присъединяване си в конкурс двамата създават три литературни маршрута в Русе, разказващи за връзката на български и интернационалните създатели с града.

Роден в с. Надарево, Търговищко, и прекарал съвсем 3 десетилетия във Велико Търново, Душков свързва трайно живота си с Русе. Той е създател на 10 стихосбирки, книгата „ И изгревен изглеждаше пасторът. Патриотична лирика и прозаичност “ (2020) и романа „ Пъзел “ (2001, 2019). Негови са над 5 белетристични сборника, 20 научни книги, учебници и образователни принадлежности от региона на историята, 160 научни проучвания и повече от 1300 публицистични и научнопопулярни публикации.

Творбите му са включени в антологии и сборници, издадени в Русе, София, Стара Загора, Букурещ, Кишинев, Москва и други Редактор е на 60 книги и десетки вестници.

Доц. Живодар Душков е притежател на Награда „ Русе “ в региона на публицистиката (2007), Златно перо на Съюза на българските публицисти (2008), огромната премия на състезанието „ Хубава си моя горо, през XXI век “ (2014), Отличие от литературния конкурс „ Вишнев цвят – мирис на събуждане “ (2015), Почетен знак на електронното издание „ Червеният ездач “ (2016). Удостоен е със званието „ Заслужил доцент на Русенския университет “.

Членува в Съюза на българските публицисти, Съюза на учените и Лигата на българските писатели в Съединени американски щати и по света.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР