Малко след като ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България си размениха

...
Малко след като ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България си размениха
Коментари Харесай

Ето го неподписаното споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Малко откакто ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " си размениха два вечерни неделни брифинга, от които стана ясно, че първите замразяват договарянията за правителство, а вторите ги приканват да се върнат, от обединяването разгласиха текста на управническото съглашение, за което споделят, че е имало единодушие преди изненадващия за тях отвод от партията на Бойко Борисов.

От текста е видно, че двете обединения си разделят отговорността за ръководството, хоризонтът е цялостен мандат, министрите се сменят след единодушие на премиера и вицепремиера, които се ротират, решенията се съгласуват сред водачите авансово, а Движение за права и свободи не получава екслузивните права да е факторът в избора на парламентарните квоти в прокуроския и правосъдния препоръки, инспектората към Висш съдебен съвет, антикорупционната комисия и регулаторните и контролни органи. 

Ето и главното от текста на документа, кръстен " Споразумение за взаимно ръководство и механизъм за взимане на решения ":
Ротация, министри, отговорност
Предвижда се " микс " от желанията и на двете страни - хоризонтът на ръководство е 4-годишен, като в идващите девет месеца мандатът и министър председателят са на ГЕРБ и това е Мария Габриел, а Николай Денков ще е вице. След това двете обединения ще се редуват по 15 месеца, като министър председател и негов заместител не са посочени поименно. 

Решен е и разногласието за Министерство на външните работи - то остава при ГЕРБ, а ПП-ДБ ще има заместник министър-председател по европейските въпроси.

" Партиите, отчитайки осъществяването на подписаната управническа стратегия от юни 2023г., пристъпват към осъществяване на идващия 9- месечен интервал в изискванията на цялостен мандат на 49-ото Народно заседание (НС), като след декември 2024г., ротационните мандати са два – всеки по 15 месеца.

Министър-председател и министър на външните работи за втория интервал от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместител министър-председател по европейските въпроси.

За идващия интервал от 15 месеца, министър-председател ще бъде претендентът, препоръчан от коалиция ПП-ДБ, а претендентът на обединението ГЕРБ-СДС – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 15 месеца, до приключване на пълномощията на 49-ото Народно заседание, министър-председател и министър на външните работи ще бъде претендентът, препоръчан от обединението ГЕРБ-СДС, а претендентът на обединението ПП-ДБ – заместител министър-председател по европейските въпроси " - четем.

" При несъблюдение или незадоволително осъществяване на Управленската стратегия всеки един от министрите в кабинета може да бъде заменен. Смяната се прави със единодушието на министър- ръководителя и заместител министър-председателя. 

Отговорността за ръководството на държавното управление е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ.

Определянето на персоналния състав на държавното управление се разисква и утвърждава от лицата, заемащи позицията министър-председател и заместител министър-председател. Те подсигуряват посланичество на двете страни във всяко министерство ", планува още съглашението.

Министрите ще минават и през тримесечен отчет-атестация, като очевидно от текста - няма систематизиране по квоти 50 на 50, както ГЕРБ искаше. Нито има ангажимент всички министри да са на ПП-ДБ. Днес от ГЕРБ се оплакаха, че не били равнопоставени и по тази причина напуснаха договарянията. От обединяването отвърнаха, че разногласия за министерства няма.

Предвижда се да остане и ротацията на председателя на Народното събрание и председателя на комисията по правни въпроси (досега плод на джентълменско споразумение). Те подават оставка и се избират нови ръководители дружно с ротацията на министър ръководителите. Когато ръководителят на Народното събрание е от обединението ГЕРБ-СДС, министър-председателят е от обединението ПП-ДБ и назад. 
Координация
От проектоспооразумението излиза наяве още, че " страните се съгласяват, че ще се организира ежеседмична координационна среща, с присъединяване на премиера, вицепремиера и водачите на двете обединения. На срещата се прецизира плана на седмичната стратегия на Народното събрание и се разискват всички настоящи общополитически въпроси, включително и обвързваните с осъществяването на актуалното съглашение, законодателната и управническата стратегия ". 

" Законопроекти и планове за решения се внасят след реализирано единодушие и с подписите на двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Гласуването в зала се реализира в сходство с разискваните решения на ежеседмичната координационна среща. Страните авансово съгласуват обща позиция по предложенията направени от други парламентарни групи. Ако няма авансово единодушие по обещано предложение, то не се поддържа при гласоподаване в комисия или в пленарна зала. "

Тоест, тук е записано и своеобразното несъгласие, както и да няма " плаващи болшинства ", както ПП-ДБ настояваше в своя " меморандум " от 20 февруари.

Вписани са и претенции на ГЕРБ, откакто водачът й неведнъж подлага на критика изпълнителната власт, че взима независимо решения без законодателната. А точно:

" Всяка законодателна самодейност на Министерски съвет се съгласува авансово от страна на отрасловия министър с ръководителя и/или заместител ръководителите на съответната непрекъсната комисия в 49-ото Народно заседание от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и на ежеседмичната координационна среща. Необходимо е авансово да бъдат осведомени страните, преди да се разгласи законопроект за публично разискване. Законопроектите се внасят в Народното събрание след авансово координиране сред двете страни.

При планувани освобождавания и назначения на ръководители и заместител ръководители на второстепенни разпоредители с бюджет, авансово и по едно и също време се осведомят министър- ръководителя и заместител министър- ръководителя. "

Последното е във връзка назначенията в Национална агенция за приходите, " Митници ", " Автомагистрали " и други, които Борисов споделя, че е трябвало да се съгласуват с него.
Регулаторите - няма евроатлантизъм
Механизъмът във връзка с органите, избирани от Народно събрание, условно наречени " регулатори ", видно към този момент не третира " евроатлантически " обединения (както ГЕРБ записа, с цел да се засяга единствено и само ДПС), чиито номинации ще получат поддръжка. Изобщо не се загатват номинациите на другите партии, отвън възбраната за плаващи болшинства. В текста се приказва за най-хубавите претенденти за поста, избирани след конкурсна процедура (и в този момент е така), само че пък е останал правилото от меморандума на ПП-ДБ за припознаване на " непознатия " претендент, препоръчан от Неправителствени организации.

" Всяка страна предлага независимо кандидатури съгласно вътрешните си процедури и носи политическа отговорност за номинациите си. Всяка от страните може да припознае и издигне претенденти, показани от публични организации, само че отговорността на всяка една от страните остава към по този начин издигнатите от нея претенденти, без значение дали са показани от трети страни.

Страните се ангажират да не разчитат на плаващи болшинства и да не прибягват до сделки с други парламентарни сили за съответни техни дейности и бездействия, ориентирани към обезпечаването на избор на претендент срещу обоснованите и навременно повдигнати възражения (вето) на другата страна ", четем.

И още: " Всяка от страните има право да наложи несъгласие на претендентите препоръчани от другата страна, при изискване, че по време на чуванията и инспекцията за интегритет и професионални качества са открити обстоятелства и данни за дейности, които биха съществено уязвили доверието в институцията, за която е номиниран претендента или има други условия, противоречащи на правилата на това Споразумение. Страните работят добросъвестно и подхождат с почитание към всички претенденти и опазват тяхното достолепие. "
Когато е належащо болшинство от 2/3...
Ключовото: 

" Когато е належащо болшинство от 2/3, страните ще вземат решение взаимно по отношение на допустима поддръжка на номинациите показани от други парламентарни групи и координирано ще поддържат подобаващ брой претенденти, които в най-голяма степен подхождат на условията на конституцията и закона и правилата на това Споразумение.

Всички решения и дейности по отношение на обезпечаване на спомагателна поддръжка до 160 гласа, където това се изисква от Конституцията, се правят взаимно от двете страни и взетите решения се документират с писмен протокол, подписан от водачите на двете обединения. "

Този текст значи, че за Висш съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет, Инспектората и новата антикорупционна комисия, двете страни разтварят ветрилото и към други партии, с изключение на Движение за права и свободи - неизменима до момента. И писмено скрепяват поддръжката си за един или различен претендент.

Дали това съглашение ще бъде въпреки всичко подписано, следва да забележим в идната седмица.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР