Малко преди оттеглянето на Зоран Заев от премиерския пост на

...
Малко преди оттеглянето на Зоран Заев от премиерския пост на
Коментари Харесай

Напрежение в екипа на Заев: Димитров обяви, че не е в новата власт заради спора с България

Малко преди отдръпването на Зоран Заев от премиерския пост на повърхността изплуваха разграничителните линии в кабинета му за политиката към България, откакто вицепремиерът му Никола Димитров даде конференция, с цел да изрази несъгласието си с нея.

Той изясни, че няма място в идващия кабинет и че не може да се каже, че си тръгнал от властта (не е в състава на бъдещото държавно управление на Димитър Ковачевски) - чувствал, че за позицията му няма място.

Напрежението в отиващия си кабинет следва срещата сред партиите и президента Румен Радев в София на Консултативния съвет за национална сигурност. Резултат бе правенето на оферти към кабинета на премиера Кирил Петков дни преди (впоследствие отложената) аудиенция в Скопие.

" Пращат ме дипломат, с цел да ми вържат езика "

Димитров си разреши пред медиите да приказва намерено по въпрос, коментиран импровизирано в Скопие и София от дълго време - този за особеното му мнение от Заев и външния министър Буяр Османи по какъв начин би трябвало да се реши разногласието. Вместо за държавното управление на Ковачевски, който наследява Заев, Димитров получи покана да бъде дипломат на Северна Македония в Съединените щати.

"Имах сериозна борба в последната година и за дефинирането на позициите, и в хода на самите договаряния и тази борба не беше загадка. "
Никола Димитров,
македонски вицепремиер по европейските въпроси

Той бе външен министър в първия кабинет на Заев, само че във втория (през лятото на 2020 г.) Османи, до тогава вицепремиер за евроинтеграцията, бе сменен с него от Заев.

" Затова не ме изненада изключително поканата, която получих, да съм дипломат. Не единствено щяха да ме изгонят, а и да ми вържат езика. Знаете, че дипломатите, до момента в който заемат служба, нямат право да приказват гласно ", сподели Димитров.

Основният проблем съгласно Димитров е в това какви червени линии би трябвало да се пазят в разногласието с България и в това дали има цена, която може да се заплати за отстъпка от тях (според него отговорът е " не " ).

" Щастливи да се освободят от мен като вирус, по-опасен от Коронавирус "

Според Димитров и в България биха приветствали това, че напуща властта, поради непреклонността му отбрана на македонския език (чието название София сложи под подозрение през декември 2020 година, въпреки в този момент това да не в пакета съществени искания).

Проблемът не е единствено в България, продължава Димитров: по думите му мнението внезапно се разминавало и за пандемията, и за други вътрешнополитически въпроси като легализацията на противозаконните градежи и медийните политики.

Специално за България обаче посочи, че нямал никакво доверие на първия посланик Буяр Османи: усещал у него предпочитание за триумф " непременно, който не е работлив, а е и рисков ".

На това първият вицепремиер и министър за политическата система Артан Груби отговори, че всеки реализиран контракт с България ще търси утвърждение от жителите и че в случай че Димитров имал проблеми с Османи (който е от партията на Груби, Демократичния съюз за интеграция, ДУИ), трябвало да каже, с цел да стартират всички дружно да градят доверие. В хода на разногласието с България, блокирал македонските договаряния с Европейски Съюз, и Заев, и Османи постоянно се посочваха по-склонни на отстъпки от Димитров, и опипваха почвата за разнообразни идващи от София оферти. С изявите си Димитров загатваше, че кабинетът е кадърен на разяснява на два разнообразни гласа, само че се въздържаше от прекомерно остри реакции.

Димитров разяснява и КСНС, като подлага на критика поддръжката му за Рамковата позиция на държавното управление и декларацията на Народното събрание и ги назова " непристойни и нецивилизовани ", а и " нездравословни за македонския народ, тъй като приказват за етноинженеринг ".

Имаше и в пресслужбата на Заев: в случай че Димитров е бил срещу позициите, които дружно е построило държавното управление, да каже и да изясни за какво. " С македонските позиции в тези договаряния се съгласи и Никола Димитров, който прочее имаше сериозен дял в основаването на позициите ни. За държавното управление това са спекулации за " да се основава съмнение към държавното управление ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР