Малко повече от половин милион граждани на Сърбия, представители на

...
Малко повече от половин милион граждани на Сърбия, представители на
Коментари Харесай

В Сърбия гласуват за национални съвети на малцинствата

Малко повече от половин милион жители на Сърбия, представители на 22 малцинствени общности, ще избират през днешния ден свои представители в Националните си препоръки, съобщи Танюг.

За първи път измежду тях ще бъдат представители на полската и съветската общественост, които до момента нямаха такива препоръки.

Националните препоръки на националните малцинства в Сърбия са упълномощени да вземат участие в решаването или независимо да вземат решение въпроси в областите на образованието, информирането, културата и формалната приложимост на езиците и настояванията на националните малцинства.

В специфичния изборен лист са записани 507 183 представители на национални малцинства. Най-много листи - седем и надлежно шест, подадоха русините и албанците. Ромите подадоха пет листи, бошняците, румънците и словаците - четири, ашкалиите, египтяните, немците и чехите по три листи.

Българите, буневците, власите и унгарците имат по две листи, а гръцкото, полското и словенското малцинство - по една, оповестява Българска телеграфна агенция. Броят на членовете на Националните препоръки зависи от броя на членовете на националните малцинства - минималният е 15, а оптималният - 35.

В Националния съвет на българското малцинство ще има избори за 19 членове. Освен от сръбски, изборите ще бъдат следени и от задгранични наблюдаващи - от задачата на ОССЕ в Сърбия, Делегацията на Европейския съюз в Сърбия, както и от посолствата на Англия, Хърватия, Съединени американски щати, Словакия, Турция, Германия и Украйна.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 20.00 часа. Ще може да се гласоподава на 926 места в цяла Сърбия. Срокът за публикуването на резултатите от изборите и на окончателната листа е 96 часа, т.е. до 8 ноември в 20 часа. След като Републиканската изборна комисия разгласява резултатите в Държавен вестник, препоръките би трябвало да се учредят в период от 20 дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР