Малко повече от 40% от смъртните случаи у нас са

...
Малко повече от 40% от смъртните случаи у нас са
Коментари Харесай

40% от смъртните случаи у нас са можели да бъдат предотвратени

Малко повече от 40% от смъртните случаи у нас са могли да бъдат предотвратени при съществуването на оптимално опазване на здравето и те не биха се случили, в случай че е имало ефикасна здравна система и качествени медицински услуги и технологии. Това сочат данни от разбор на "Евростат " за случаите на така наречен "предотвратима гибел " в Европейски Съюз през 2016 година

Средният индикатор в Европейски Съюз за "предотвратима гибел " е 33 на 100, а най-вече несъответстващи смъртни случаи, които биха могли да бъдат предотвратени, са регистрирани в северната ни съседка Румъния – близо 49%, или съвсем половината от записаните смъртни случаи там.

Според данни от разбора най-вече българи са умряли у нас през въпросния интервал от заболявания на кръвообращението – 1131 случая на 100 хиляди души население, което е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за Европейски Съюз – към 350 случая на 100 хиляди души в Европейски Съюз, умряли от заболявания на кръвообращението.

Според настоящи данни на Национален статистически институт у нас през предходната година са умряли към 110 хиляди души, като близо 72 хиляди, или 65%, са били смъртните случаи в резултат заболявания на кръвообращението, което слага този тип смъртност на водеща позиция у нас.

Втората най-голяма група заболявания, от които са умирали сънародниците ни, са били злокачествените новообразувания – към 17 хиляди, което е към 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо с европейските критерии – 262 смъртни случая на 100 хиляди души в Европейски Съюз.

Най-малко са били смъртните случаи у нас в резултат на транспортни произшествия или самоубийства – по 9 случая на 100 хиляди души, при индикатори за Европейски Съюз надлежно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в Европейски Съюз.

Повече от половин милион смъртни случая са могли да бъдат избегнати в Европейски Съюз

Близо 570 хиляди несъответстващи смъртни случая, или към 33% от всички регистрирани в Европейски Съюз, са могли да бъдат избегнати посредством качествени медицински услуги и технологии, демонстрират данните от разбора на "Евростат ". Общият брой на смъртните случаи в Европейски Съюз е бил към 1,7 млн.души през 2016 година, или една гибел от три в Европейски Съюз, би могла да бъде избегната при съществуването на медицинските познания и технологии съгласно "Евростат ".

Най-честата причина за смъртност в Европейски Съюз са още веднъж заболяванията на сърцето, сочат данните на разбора почти 180 хиляди смъртни случая от тази категория, евентуално са могли да бъдат предотвратени. На втора позиция по най-честа смъртност са сърдечните удари – към 90 хиляди, или 6% от общата смъртност в Европейски Съюз, също би могла да бъде предотвратена. Други типове заболявания, които биха могли да не приключват с съдбовен край са колоректалният рак – 66 хиляди предотвратими случая, и рак на гърдата – към 50 хиляди предотвратими случая.

Според данните на "Евростат " най-качествено опазване на здравето и надлежно най- невисок дял на несъответстващи смъртни случаи е регистриран във Франция – 25 на 100, Белгия и Дания – 26 на 100, Холандия – 28 на 100, Полша – 30 на 100.

В другия завършек на скалата с най-голям % смъртни случаи, които са могли да бъдат избегнати, се подреждат страни като Румъния – 49 на 100, Латвия и Литва – по 47 на 100, Словакия – 44 на 100, България – 42 на 100, Хърватия и Унгария – с по 41 на 100 и други

Според разбора на Евростат знаците за смъртните случаи в страните-членки на Европейски Съюз, които са могли да бъдат избегнати, би трябвало да се употребява в световен подтекст при оценките на здравните системи в страните на Европейски Съюз.

Макар индикаторът за смъртност да не е предопределен да бъде дефинитивно или неповторимо премерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, той дава известна индикация за качеството и успеваемостта на здравните политики в дадена страна, регистрира "Евростат ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР