Малко под 100 лева ще похарчи едно българско семейство за

...
Малко под 100 лева ще похарчи едно българско семейство за
Коментари Харесай

Пловдивчани похапват най-евтиното агнешко на Великден

Малко под 100 лв. ще похарчи едно българско семейство за празничната софра за Великден, демонстрират изчисленията на Системата за агропазарна информация (САПИ). Най-много се харчи за главното, а алкохолът също може да оскъпи празника.

По-скъпо излиза празникът в Русе и София, а най-евтино – във Варна. Експертите на земеделското министерство са пресметнали цените за примерна великденска кошница, в която влизат обичайните храни за празника – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. Менюто стига за четиричленно семейство, като в него са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – кг дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички и краставици за салата.

Само за яйцата семейството може да даде приблизително 10 лева според от това колко ще боядиса. Сметката по САПИ демонстрира, че за 20 яйца размер L най-вече заплащат бургазлии – 6,20 лв., а най-евтино е в Ловеч и Пловдив – по 5 лв.. Белите яйца излизат една концепция по-скъпо, тъй като са импорт от Полша, само че се употребяват най-често от домакините поради по-лесното боядисване. Готовите варени и боядисани яйца са под 5 лева за 10 броя, сподели инспекция на " Монитор “ в огромните вериги.

Козунакът коства близо 4 лева за брой в супермаркетите само че в пекарните удари 10 лв. кг при поръчка от през днешния ден за на следващия ден. Най-скъпо заплащат за подсладения самун в Пловдив - към 6,30 лв. за кг, в Северна България коства под 5 лв. за същия грамаж.

Важна част от трапезата е главното, което най-често е агнешкото месо. Според САПИ два кг плешка ще ни костват сред 25,40 лева и 29,85 лева Най-високата цена е в Русе, а най-ниската в Пловдив. За агнешки дреболии би трябвало да заделим сред 7 и 8 лв. за кг. Средно за страната цената на едро нацяло агне е 13,63 лева./кг, като за седмица има леко покачване с 0,8%.

Всяка година в обществените мрежи се споделят все по-интересни и необикновени " лесни трикове “ за боядисване на яйца, защото елементарното оцветяване с бои и лепенки към този момент е отживялост. Тази година от ден на ден се популяризира концепцията да украсяваме яйцата си с цветно тиксо. В чужбина пък вършат яйцата си на разнообразни емоджита.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР