Малко по малко, в хода на председателството си България започва

...
Малко по малко, в хода на председателството си България започва
Коментари Харесай

Политолог: ЕС има нужда от посредническия стил на Борисов

Малко по малко, в хода на председателството си България стартира да се нарежда в Европейския съюз. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия политологът Антоний Гълъбов във връзка вчерашната среща на върха Европейски съюз-Турция във Варна.

Важно е не да търсим резултат от обособената среща, а цялостните решения. Виждаме, че последователно сходен вид събития стартират да се вписват в един облик на България на способен медиатор в един доста комплициран район на Европа. Тази среща демонстрира, че имаме административния потенциал. Постепенно България има шанса да утвърди ролята си на способен медиатор, който обезпечава тези комплицирани връзки. Важно за България е освен да приказва с гласа на Европейския съюз, а да обезпечи и звучност за гласа на Турция. Много значимо е до края на юни да има втора по този начин среща. Българският народен интерес е задълбочаване на европейската интеграция, съобщи Гълъбов.

Срещата е мотив за нерешителен оптимизъм, сподели политологът Първан Симеонов. Има срещи и дейности в политически проект, които са хубави не с резултатите, а със самото си случване. Тази среща напомни ролята на България начело на бронята на Западния свят. Фактът, че България инициира срещата, е добър. Очакванията бяха обективно ниски и не беше изненада неналичието на особени резултати. На фона на тези упования срещата дава мотив за оптимизъм за един започващ развой. Ердоган няма изгода от изолираност от Западния свят, разяснява политическият анализатор.

Тази среща беше късмет председателството ни да върне малко от блясъка си. Посредническият и от време на време миротворчески жанр на Борисов се трансформира в политически жанр на България. А мисля, че тъкмо сега Европейският съюз има потребност от подобен жанр, сподели още Първан Симеонов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР