Малко неща са по-впечатляващи или по-удивителни от голямо ято птици,

...
Малко неща са по-впечатляващи или по-удивителни от голямо ято птици,
Коментари Харесай

Как гигантските ята успяват да летят синхронно (видео)

Малко неща са по-впечатляващи или по-удивителни от огромно ято птици, летящи над главите ни в синхронен танц по небето

Сега откривателите са разбрали по какъв начин тези птици съумяват да се реят толкоз близо една до друга, без да се сблъскват.

Учените се концентрираха върху скорците (Sturnus vulgaris), които нормално летят на огромни ята. Те създавали компютърни модели, до момента в който измислили подобен, в който птиците на екрана се държали като същински. Предизвикателството било да се разбере по какъв начин огромните ята поддържат избрана скорост, даже в случай че индивидите в тях летят по-бързо или по-бавно.

Тайната, както оповестява Nature Communications, се крие в „ надзор на пределната скорост “: птиците, които летят сред 8 и 18 метра в секунда, забавят или форсират малко, с цел да бъдат в крайник с птиците наоколо. Но те отхвърлят да трансформират скоростта си повече, което може да докара до раздробяване на ятото. Това държание оказва помощ на животните да изостават, само че в това време да не забавят скоростта си толкоз доста, че летенето независимо или дружно да стане невероятно.

Тези проби за скорост също оказват помощ да се изясни за какво всички стада скорци летят приблизително сс към 12 метра в секунда, без значение от техния размер, споделят откривателите. Те означават, че други типове птици, които образуват ята, евентуално употребяват сходна тактика и че контролът на крайната скорост може да играе роля във всички типове групово държание в биологичните системи, било то придвижването на бактерии, скопления от кафези, ята от инсекти, или стада гръбначни животни. Принципите зад тези координирани придвижвания може един ден да оказват помощ на инженерите да основат дронове и други роботи, които да работят в синхрон, прибавят те.

© 2022


© 2022

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР