Малко над 680 хил. души у нас са с трайно

...
Малко над 680 хил. души у нас са с трайно
Коментари Харесай

Казусът „ТЕЛК“: Как се живее с пенсия от 12,80 лв.?


Малко над 680 хиляди души у нас са с трайно понижен продуктивност. Всеки месец те би трябвало да получават ТЕЛК пенсия от страната. На доста от тях обаче пенсиите им закъсняват с месеци, а на други са напълно спрени.

„ Моята пенсия е спряна, ТЕЛК-ът ми беше до 1.07.2022 година, оттогава ми е спряна “, споделя Бонка Сивинова.

Жената е претърпяла инсулт. От 2004 година е неработоспособен с доста съпътстващи болести. Вече шест месеца е без инвалидна пенсия. Причината – не се е явила на датата за, тъй като постъпва в болница. Заради закъснение на проесвидетелстването, което не е по нейна виновност, получава пенсия от Национален осигурителен институт за 6 месеца в размер на… 12,80 лева – платили са ѝ за един ден.

Междувременно хората с увреждания неведнъж излизат на митинги. Последният беше тази седмица. Отново с претенции за незабавна промяна в ТЕЛК.

На митинга беше и Антонио Димитров, който разгласи гладна стачка.
„ Спират се заплащания, интеграционни добавки, при спиране на ТЕЛК се губят здравноосигурителни права, хората губят лечебни процедури, които би трябвало да заплатят от джоба си. Това е непостижимо за доста от тях да не кажа за всички. Много наболели проблеми… всеобщо хората се избавят със самоубийство от глада, мизерията и от безхаберието на институциите – и на ТЕЛК, и на Министерство на здравеопазването, и на Народно събрание, и на Министерски съвет, и на тристранката, за който се сетите. Просто все едно сме каторжници и никой не обръща внимание какво се случва, че хората стоят без прехранване. Ако си купят храна, не може да си купят медикаменти “, изброява проблемите Антонио Димитров.

са известни на институциите и твърдят, че решения се търсят. Последва и заричане от служебния здравния министър Асен Меджидиев в.

„ Признавам, че има проблем, за което съм насрочил среща за другата седмица с представителите на ТЕЛК-овете в България и на ръководителите на лечебни заведения, където се намират тези ТЕЛК-ове “, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

От Министерството на здравеопазването отклониха поканата ни за изявление. Стана ясно обаче, че обещаната от служебния здравен министър среща с представителите на ТЕЛК-овете в България към този миг не е направена.
Ако не се изпълнят настояванията им на 1 февруари хората с увреждания още веднъж ще излязат на митинг. Тогава обаче още хора ще разгласят гладни стачки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР