Малко над 2,6 милиона са обитаваните жилища в страната. Това

...
Малко над 2,6 милиона са обитаваните жилища в страната. Това
Коментари Харесай

Във всяко българско жилище има хладилник, но в 11% от тях няма тоалетна

Малко над 2,6 милиона са населяваните жилища в страната. Това демонстрират данни на Национален статистически институт, обработени след цялата информация, събрана от националното броене през септември 2021 година.

От тях излиза наяве, че във всяко българско жилище има ледник, само че в 11% от тях няма тоалетна. Слънчевата сила пък към момента остава най-непопулярна като източник за отопление.

В жилищата на от ден на ден българи живее единствено едно домакинство. Процентът към този момент е повече от 95. Докато случаите, в които две или повече генерации да вземем за пример, разделят едно жилище, стават все по-малко – техният % не доближава и 5%. Вече живеем и на по-широко, тъй като междинният брой на лицата, обитаващи едно жилище, е две и половина. Най-населени са жилищата в Пловдив и Благоевград, а най-слабо обитаеми са тези в Габрово.

Показателни за качеството на живот на семействата е по какъв начин са благоустроени жилищата им. Докато неналичието на публичното водоснабдяване е към този момент по-скоро изключение, неналичието на канализация към момента е проблем. В градовете съвсем всички жилища имат такава, само че в селата техният % не доближава и 30. Близо 7% от българските жилища са без баня – някои имат такава в същата постройка, други имат отвън нея, до момента в който трети въобще нямат.

Така стоят нещата и с тоалетната, само че там процентът, където тя липсва, е към 11 и половина. Последните два образеца, се отнасят основно до жилища в селата.

Най-разпространеният предмет в дома на българите е хладилникът, следван от пералнята. Почти всички населявани жилища разполагат с тези уреди. Следващ по известност е бойлерът – над 70% от жилищата разполагат с подобен, а мобилно устройство има допълнително от 60% от жилищата. Обитателите на половината от тях пък имат и автомобил.

Мобилната телефонна услуга е най-използвания тип услуга от семействата живеещи в жилищата – има я в съвсем 70% от тях.

Достъп до кабелна телевизия имат в малко повече от половината жилища. Също толкоз разполагат и с интернет – било то мобилен или закрепен. Следва ги сателитната телевизия, на която разчитат в 22% от случаите, а стационарен телефон към този момент има в едвам 10% жилища.

Отопляваме се най-вече на ток – съвсем в половината жилища. Малко над 30% от тях си служат с дърва за огрев, на парно разчитат в 13%, а въглища и пелети има в сред 4 и 5% от тях. Най-непопулярна за потребление у нас, е към момента слънчевата сила и тази от възобновими източници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР