Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от

...
Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от
Коментари Харесай

Военноинвалиди се борят за по-висока финансова помощ от държавата

Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правораздаване от Европейския съд по правата на индивида, в случай че не съумеят през националните институции да извоюват по-висока финансова поддръжка за техните тип и степен на увреждания.

Историята стартира с приемането през 2019 година на Закона за хората с увреждания. 164-ма военноинвалиди с право на непозната помощ следва да получават месечна финансова поддръжка в размер на до 25% от линията на беднотия. Преместването им в друга категория – на хората с 90 на 100 степен на увреждане с право на непозната помощ, би довело до по-висока сума на финансовата помощ – надлежно в размер на 57% от линията на беднотия.

Групата на военноинвалидите счита, че е лишена от спомагателни 111 лв. приход, което месечно би коствало на страната малко над 18 хиляди лв. .

Адвокат Иван Сотиров от Съюза на военноинвалидите повежда институционалната и правосъдна борба на тази дребна група хора с увреждания. 

„ Ние се борим да бъдем включени в линията на беднотия. Разбирате ли какво безумство е това? Да кажете – вие сте небогати, но ще стоите в по-„ бедната “ рубрика “ , разяснява Сотиров за предаването „ Хоризонт до обед “.

Тошко Тодоров от Враца през 1984 година е свикан в казармата. Скрита аневризма се демонстрира по време на подготовка. След интервенция и престой в болница остава с увреждания и усложнение в говора. Вече 37 години той е в категорията първа група с непозната помощ. Счита отхвърли на страната да отдели повече пари за хора като него за чиста дискриминация.

Чувствам се ощетен, аз съм отишъл в казармата със заповед , не съм се увредил на шосето. Ние нямаме опция да работим, каквото ни дадат от страната – с това се устояваме “, споделя Тодоров, който е предприемал срещи с локални депутати, с цел да им обясни проблема, само че без триумф. Изпращал е и писма до общественото министерство и премиера, също без резултат.

Основните причини на администрацията, които сме чували – в случай че дадем такава поддръжка на военноинвалидите, на тази дребна група хора, ще надигнат глас други групи “ прецизира юрист Сотиров, съгласно който сходно опълчване е несвоевременно.

Един от пътищата за решение на проблема минава през Комисията за отбрана от дискриминация. След като било предписано министърът на труда и обществената политика да в профил директната и непряката дискриминация обаче и досега Иван Сотиров не може да принуди МТСП да приложи пълномощията си, с цел да се стигне до смяна.

Процесът стига и до съда, в няколко инстанции. Към момента Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е подал тъжба до Върховния административен съд , касаеща решението МТСП да не ползва законодателната самодейност, с която е овластено. Делото е планувано за края на май.

Следващата стъпка е да бъде сезиран Европейският съд по правата на индивида.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР