Малко късно, но за науката няма почивни дни! Според една

...
Малко късно, но за науката няма почивни дни! Според една
Коментари Харесай

Археолози смятат, че са открили гробницата на Дядо Коледа

Малко късно, само че за науката няма почивни дни!

Според една нова доктрина Дядо Коледа е фантом. Това настояват археолозите в Турция, които споделят също, че са разкрили гроба му, заровен под църквата Св. Николай в град Демре.

 Ceiling fresco, St. Nicholas Church, Demre

От епохи мястото на гроба на Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец – светецът, от който произлиза актуалния облик на Дядо Коледа – е оспорвано. Историческите извори настояват, че той е бил заровен в черква, която носи неговото име, само че задълбочените претърсвания не разкриват нищо всъщност.

Междувременно мнозина имат вяра, че останките му са били изнесени контрабандно от църквата от италиански търговци през средновековието – в последна сметка в постройката има празен гроб, който явно е ограбен. А съгласно друга история, тялото на човек, за който се твърди, че е Свети Николай, е положено в Италия по време на кръстоносните походи.

Ръководителят на органа, който надзирава и дава отговор за паметниците на културата на Анталия, Джемил Карабайрам, обаче споделя пред локалните медии, че той и екипът му са разкрили светилище под подовете на църквата Свети Николай, невиждано до момента поради комплицираната и скъпа мозайка на плочките на въпросните подове. Той прибавя, че са разкрили светилището по време на рутинно изследване.

 St. Nicholas Church, Demre 7392

Екипът разкрива гробница, която съгласно археолозите може да съдържа останките на същинския Свети Николай Чудотворец. Що се отнася до индивида, положен да почива в Италия – някои специалисти в този момент споделят, че тези остатъци може да принадлежат на различен човек, а гробът, за който в миналото се счита, че е последното място на светеца, може да е съдържал останките на някой различен.

Въпреки че откритието към момента не е потвърдено с разкопки, Карабайрам е решен да продължи със идната стъпка – макар че „ ще бъде дълъг, скучен и комплициран развой. “

„ Вярваме, че това светилище въобще не е развалено, само че е много мъчно да се стигне до него, защото по пода има мозайки “, споделя той. „ Всяка плочка ще би трябвало да бъде отстранена една по една, с цел да може по-късно подът да бъде върнат към настоящия си тип. “

Все отново Карабайрам остава оптимист, че ще откри Свети Никола. Той възнамерява да наеме нов екип, състоящ се от учени от 8 разнообразни специалности, с цел да работят дружно на обекта. Основните ровове към този момент са почнали и ръководителят споделя, че с екипът се надяват скоро да разкрият тайните на светилището.

 St. Nicholas Church, Demre 5939

Много локални поданици евентуално ще бъдат разчувствани от откритието, защото църквата Свети Николай е мощна и известна част от региона. Друга черква в града пък даже е хазаин на музей на Дядо Коледа, а специфичен саркофаг отдава респект на известния светец.

Гръцкият свещеник от 4 век, Св. Николай Мирликийски е уважаван поради щедростта си, изключително към децата. Той е прочут с това, че разпространява традицията да оставя секрети дарове на обичаните хора към празниците. Това дава началото и на холандската легенда за Синтерклаас, а по-късно и за Дядо Коледа.

 Intocht van Sinterklaas in Schiedam 2009 (4102602499) (2)

Синтерклаас идва в холандския град Шидам през 2009 г

Не е чудно за какво Свети Никола е една от най-известните християнски фигури на всички времена. Но до момента в който доста се приказва за живота и легендите към него, малко се знае сигурно за гибелта му. И единствено времето ще покаже дали ще получим цялостен отговор за последното му място за отмора.

Но едно е несъмнено: в случай че това разобличаване на същинския му гроб бъде доказано, тогава историческите книги сигурно ще би трябвало да бъдат обновени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР