Малко известният Център на промишлеността на Република България в Москва

...
Малко известният Център на промишлеността на Република България в Москва
Коментари Харесай

Български център в Москва с 1 милион лева бюджет остана без служители

Малко известният Център на индустрията на Република България в Москва е останал без чиновници, осведомят осведомени с фактическото му положение след обявлението на външното министерство на Русия, че гони общо 14 наши дипломати и механически състав от столицата в края на предходната седмица.

Любипитната детайлност обаче е, че центърът, който се управлява от Министерството на стопанската система, продължава да действа като разпоредник на бюджетни средства, все пак. А и макар че от края на април е без шеф. Георги Радулов, който бе назначен на поста от тогавашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, е бил освободен от наследничката му Корнелия Нинова.


Радулов пое центъра след неочакваната гибел на предшественика си Любомир Николов

Бюджетът на центъра е впечатляващ - от над 1 милион лв., в които се включва ръководството на дипломатическия блок с над 200 жилището, внушително административно здание, няколко автомобила и избран щат дружно с директорския от 11 души.

В момента не е ясно каква е числеността им, само че съгласно осведомени де факто и последният ръководещ звеното - основният му секретар, напуща Русия.

Интересен е фактът, че в деня, в който президентът Владимир Путин поде нашествието в Украйна - 24 февруари т.г., шефът на промишления център е почнал стремително подписване на контракти за обезпечаване на материалните активи.

Въпреки че съответно са били пуснати публични поръчки, единствената взела участие и след това спечелилата по всички обособени позиции е... " Армеец " посредством нейния клон в Москва.

Сумите са впечатляващи - половин милион лв. за защита на постройките и колите, плюс настрана над 50 бона за застраховки. Центърът разполага с мицубиши, една " баничарка ", един миниван и... трактор " Беларус ". И постройката, в която се обитава и неделното българско учебно заведение, и дипломатическият блок са застраховани за по 2,5 милиарда рубли (около 40 милиона евро - б.р.), като всички полици са подписани сред 23 и 25 февруари.

Дружеството " Армеец " пък е представлявано от юриста Николай Алеков Николов, който практикува и у нас, и в Москва, излиза наяве още от документите на центъра. По информация на нашите източници обаче РФ има несъмнено условие за застраховките в страната, издадени от съответни компании, в това число за физически лица при пътувания.

ЦПРБ в Москва е пуснат в екплоатация през 1985 г въз основата на Спогодба сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики за съдействие по по-нататъшното възстановяване техническото обслужване на машините, оборудванията и уредите, доставяни във взаимната търговия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР