Малко известен сенатор е назначен за служебен премиер на Пакистан до следващите избори

...
Малко известен сенатор от най-малко населената провинция на Пакистан ще
Коментари Харесай

Малко известен сенатор от най-малко населената провинция на Пакистан ще бъде служебен министър-председател, за да доведе страната до следващите избори, каза лидерът на опозицията в събота.

Ануар-ул-Хак Какар, от провинция Белуджистан, беше посочен от лидера на опозицията Раджа Риаз Ахмад след среща с премиера в оставка Шехбаз Шариф.

„Първо се съгласихме, че който и да е министър-председател, той трябва да е от по-малка провинция, така че оплакванията на по-малките провинции трябва да бъдат разгледани“, каза Риаз.

Какар ще води Пакистан до следващите общи и провинциални избори, които трябва да се проведат през ноември, но някои официални лица вече казаха, че ще бъдат отложени до следващата година.

Страната е в политически смут, откакто бившата звезда на международния крикет Имран Хан беше освободен от поста премиер с вот на недоверие през април 2022 г., кулминацията на което беше той да бъде осъден на три години затвор миналия уикенд за подкупи.

Властите предприеха строги мерки. срещу партията на Хан в Пакистан Tehreek-e-Insaf (PTI) през последните месеци, смазвайки властта му на обикновените хора, като събира хиляди негови поддръжници и служители.

Парламентът беше официално разпуснат в сряда с избори в рамките на 90 дни според конституцията.

Но имаше спекулации от месеци, че те ще бъдат отложени, тъй като правителството се бори да стабилизира страна, изправена пред припокриващи се кризи на сигурността, икономика и политика.

Данните от последното извършено преброяване най-накрая бяха публикувани миналия уикенд и правителството в оставка каза, че избирателната комисия се нуждае от време, за да преначертае границите на избирателните райони.

Попитан тази седмица по телевизията дали ще има гласуване тази година, вътрешният министър Рана Санаула отговори: „Абсолютно ясен отговор – Не.“

Избирателната комисия има все още не е коментирано.

Миналия месец парламентът прибърза със законодателство, което дава на служебното правителство повече правомощия да преговаря с глобални органи като Международния валутен фонд, друга улика, че може да е налице за известно време.

Някои анализатори смятат, че забавянето може да даде време на основните коалиционни партньори – Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) и Пакистанската народна партия (PPP) – да разберат как да се справят с предизвикателството на PTI на Хан.

„Но в действителност забавянето на изборите биха могли просто да разгневят още повече обществеността и да активизират опозиция, която вече е пострадала от месеци на репресии“, каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия в Центъра Уилсън.

След свалянето си Хан прекара месеци в стимулиране на поддръжниците си с серия от масови митинги и дълги маршове – включително един, в който той беше прострелян в крака по време на опит за убийство.

И след като беше задържан за три дни през май, поддръжниците на Хан излязоха по улиците и над дузина загинаха в сблъсъци с полицията.

Съединените щати заявиха тази седмица, че наблюдават със загриженост перспективата за изборно насилие.

Зад всякакви избори в Пакистан се крие армията, която организира най-малко три успешни преврата, откакто страната беше изкована от разделянето на Индия през 1947 г.

Хан се радваше на истинска широка подкрепа, когато дойде на власт през 2018 г., но анализаторите казват, че това е само с благословията на могъщите генерали на страната – с които според съобщенията той се е скарал в рамките на месеците преди свалянето му .

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР