Малко хора са информирани за съществуването на състоянието алекситимия, въпреки

...
Малко хора са информирани за съществуването на състоянието алекситимия, въпреки
Коментари Харесай

Емоционалната слепота на алекситимията

Малко хора са осведомени за съществуването на положението алекситимия, макар че то е изненадващо постоянно срещано. Алекситимията е положение, при което човек наподобява лишен от страсти, тъй като функционално не може да ги осъзнае. В резултат на това те не могат да оценят прочувствените претекстове и мотивации у другите и като цяло намират страстите им за объркващи и ирационални.

Емоциите са инструментът на мозъка, с който той взема решение бързо кое е приоритет за обстановката да се развие в наша изгода по отношение на ползите ни. Нещо, което провокира малко или никаква страст, нормално се смята за маловажно и заслужаващо малко внимание, до момента в който нещо, което провокира доста страст – тъкмо противоположното. Страх, яд, благополучие, объркване… тези и други страсти работят като сигнали за несъзнаваното кое събитие е банално и кое е значимо и какъв брой е значимо. Така то е в положение да се сътвори извънредно сложни и потребни логичен структури, по отношение на които да взима решения. Когато несъзнаваното е лишено от тази дарба, мозъкът не може да прави цели. По тази причина хората с алекситимия са доста нерешителни и невнимателни.

Като непряк резултат на положението, алекситимиците са извънредно неспособни във връзка с въображението и творчеството. Когато основава хипотетични обстановки, мозъкът си служи и с страсти, и с обстоятелства. Очевидно хората с това заболяване няма да могат да се оправят с прочувствената част.

В някои случаи алекситимията е неврологична, което значи, че самият мозък няма нужните пътечки, с които да преработи страстите. Някои хора пък я развиват на психично равнище като защитна реакция към мъчно смилаеми страсти като да вземем за пример болест или посттравматичен стрес. В подобен случай мозъкът ни просто изключва пътечките, които в първия случай напълно липсват. Този тип алекситимия е напълно обратим посредством лечебни способи, а от време на време и благодарение на антидепресанти.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР