Малко дете в Арканзас умира от рядка инфекция с амеба, разяждаща мозъка, вероятно заразена на площадката за пръскане

...
Малко дете в Арканзас е починало от рядка инфекция с
Коментари Харесай

Малко дете в Арканзас е починало от рядка инфекция с амеба, разяждаща мозъка, която вероятно е била заразена на площадка за пръскане в кънтри клуб, според здравните власти и окръжния следовател.

Жертвата е починала от инфекция с Naegleria fowleri, която „унищожава мозъчната тъкан, причинявайки мозъчен оток и в някои случаи смърт“, каза Министерството на здравеопазването на Арканзас в съобщение за пресата в четвъртък.

Naegleria fowleri е амеба, която живее в почвата и топлите сладководни езера, реки, езера и горещи извори. В редки случаи хората са получили инфекции с Naegleria fowleri от вода за отдих, която е имала недостатъчно количество хлор в нея, като басейни, площадки за пръскане или сърф паркове, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Протозои на амеба Naegleria fowleri, която се храни с мозък, в трофозоитна форма, компютърна илюстрация. Този организъм е опортюнистичен патоген при хората, причиняващ менингоенцефалит (възпаление на мозъка и заобикалящите го мембрани) при вдишване, често от деца, плуващи в прясна вода. Главоболие, повръщане, сензорни нарушения и фатална кома могат да се появят, ако жертвата не се лекува. Лечението се извършва с антипротозойни лекарства. Инфекциозен стадий за хората са трофозоитите и флагелатната форма. class= Протозои на амеба Naegleria fowleri в трофозоитна форма, компютърна илюстрация. Този организъм е опортюнистичен патоген при хората, причиняващ менингоенцефалит (възпаление на мозъка и заобикалящите го мембрани) при вдишване, често от деца, плуващи в прясна вода. Главоболие, повръщане, сензорни нарушения и фатална кома могат да се появят, ако жертвата не се лекува. Лечението се извършва с антипротозойни лекарства. Инфекциозен стадий за хората са трофозоити и флагелатна форма. Катерина Кон/Научна фотобиблиотека RF/Гети изображения

Инфекциите с Naegleria fowleri са редки. Само около трима души в Съединените щати се заразяват годишно, но резултатът обикновено е фатален, според CDC.

В случая в Арканзас 16-месечно момче почина на 4 септември, след като прекара няколко дни в болницата, каза следователят от окръг Пуласки Героне Хобс пред CNN в петък.

Държавният здравен отдел извърши тестове и инспекция, като установи, че жертвата вероятно е била изложена на площадката за пръскане на Country Club of Little Rock.

Компютърно генерирано представяне на Naegleria fowleri в неговия амебоиден трофозоитен стадий, в неговия камшичест стадий и в неговия цистен стадий. Компютърно генерирано представяне на Naegleria fowleri в неговия стадий на амебоиден трофозоит, в неговия стадий на камшичета и в неговия стадий на циста. Центрове за контрол и превенция на заболяванията

Множество проби от басейна и площадката за пръскане бяха изпратени до CDC за оценка, се казва в съобщението. CDC установи, че една проба от пръскаща подложка има жизнеспособна Naegleria fowleri, а другите проби все още се чакат.

Кънтри клубът на Литъл Рок затвори басейна и площадката си доброволно и няма постоянен риск за обществеността, според служители. CNN се свърза с кънтри клуба, но не получи отговор.

Министерството на здравеопазването на Арканзас не потвърждава допълнителна информация за случая, каза говорител в имейл до CNN в петък.

Последният случай на Naegleria fowleri в Арканзас е през 2013 г., съобщиха от държавния здравен отдел.

През 2021 г. 3-годишно дете почина от мозъчна инфекция от Naegleria fowleri, след като прекара известно време в подложка за пръскане, според CDC. В този случай служителите на общественото здравеопазване в Тексас откриха, че водата от пръскащата подложка е „рециркулирана и не е адекватно дезинфекцирана“.

Какво трябва да знаете за Naegleria fowleri

Този вид амеба навлиза в тялото през носа, най-често когато хората плуват, гмуркат се или поставят главите си под вода в сладководни тела, според CDC.

Амебата достига до мозъка, разрушава мозъчната тъкан и причинява почти винаги фатална инфекция, наречена първичен амебичен менингоенцефалит (PAM).

Инфекцията с Naegleria fowleri не може да се разпространява от човек на човек.

Симптомите на PAM обикновено започват пет дни след инфекцията, но могат да започнат в рамките на един до 12 дни, според CDC.

Главоболие, треска, гадене или повръщане са някои от симптомите. По-късните могат да включват объркване, схванат врат, липса на внимание към обкръжението и хората, гърчове, халюцинации и кома.

След като заболяването започне, то бързо прогресира, обикновено причинявайки смърт в рамките на около пет дни.

CDC казва, че най-добрият начин за предотвратяване на инфекция при плуване в прясна вода е да предпазите водата от носа ви. Той също така предлага да се избягва разбъркването на утайки, където е по-вероятно да живеят амеби, на дъното на сладките води.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР