Малко дете е било налазено от осем кърлежа на детска

...
Малко дете е било налазено от осем кърлежа на детска
Коментари Харесай

Осем кърлежа налазиха дете на детска площадка в центъра на Пловдив

Малко дете е било налазено от осем кърлежа на детска площадка в Пловдив. За това до TrafficNews алармира бащата на детето. Мъжът описа, че това се е случило, до момента в който детето си играело в парк, намиращ се в центъра на Пловдив. Става въпрос за парка, намиращ се на ул. „ Елиезер Калев ”.
Прочетете още
„ Докато си играеше на детската площадка, детето ми беше полазено от осем кърлежа. По неотложност отидохме в Детското незабавно поделение на УМБАЛ- Пловдив. В парка има десетки деца, които си играят всеки ден. Не е обикновено да ни е боязън да посещаваме оборудванията, предопределени за развлечение на децата ни, страхувайки се дали няма да се върнем у дома с по няколко кърлежа ”, описа бащата на детето.

Мъжът твърди, че от всички институции, с които се е свързал са му дали отговор, че пръскането на площите срещу кърлежи не спада към техните отговорности.

„ Нито общината, нито кметството на регион „ Централен ”, нито ХЕИ, нито „ Градини и паркове ”, нито „ Чистота ” поемат отговорност да пристигна някой и да напръска против кърлежи. Не била тяхна отговорност. В началото на сезона към този момент било пръскано и повече за тази година нямало планувано напръскване и не може да се съобщи изключително такова тъй като коства пари ”, добави мъжът.

Обработването на площи се поддържа от Оперативна програма „ Дезинфекционна станция ”, като пръскането против кърлежи се прави един път в годината.

Директорката на „ Дезинфекционна станция “ приканва жителите да алармират непосредствено в общинското дружество, с цел да могат експертите да локализират точното място. Телефоните, на които можете да подавате сигнали до Оперативна програма „ Дезинфекционна станция “ са 032/99 03 18, 032/64 25 83 и 032/64 41 56.

Припомняме, че от Оперативна програма „ Дезинфекционна станция ” наеха външна компания, която да се включи в обработката на откритите площи. Поръчката е за 918 000 лв., разграничена в три години.

В предмета на поръчката са включени мероприятия по дезинсекция и растителна отбрана в открити площи, публични паркове, водни биотипи, мочурища и други пространства на територията на Пловдив, с обща приблизителна повърхност от 42 000 декара.

Според известие на Оперативна програма „ Дезифекционна станция ” в интервала 28 - 30 юни ще продължат дейностите по дезинсекция против кърлежи на тревни площи в градските паркове, градини и междублокови пространства на територията на район  “Северен ”. Специализираните екипи на Оперативна програма „ Дезинфекционна станция ” ще работят във времевия диапазон от  22:00 до 03:30 часа по следния график:

- 28.06.2023 година -  детски площадки

- 29.06.2023 година – обособени площадки за свободно разхождане на домашни кучета; тревни площи по северния бряг на река Марица

- 30.06.2023 година – градски паркове и градини

Ще се употребяват биоциди, позволени за приложимост от Министерство на здравеопазването, в съответната целесъобразна доза и централизация.

При неподходящи метеорологични данни (дъждовно и прохладно време) ДДД-дейностите ще продължат при идващ работен ден с подобаващи за съответната обработка условия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР