Малкият столичен ресторантОсемте джуджета, сгушен в две тихи столични улички,

...
Малкият столичен ресторантОсемте джуджета, сгушен в две тихи столични улички,
Коментари Харесай

Осемте джуджета - задкулисието в правосъдието или просто една приятелска компания се събира на вечеринки

Малкият столичен ресторант " Осемте джуджета ", сврян в две тихи столични улички, нашумя преди към три години. Тогава следствие на Антикопуционния фанд (АКФ) излезе с изказвания, че на това място се прави търговия с въздействие в правосъдната система. Дори повече - показаха се обстоятелства, че там се провеждат изнудвания, уговарят се " следствия бухалки ", вземат решение се арести на хора, даже се крадат бизнеси с влияние върху съдии от комерсиалните колегии на Окръжните и Апелативните съдилища. Тогава нашумя и случая с кражбата на асансьорния цех в Дупница " Изамет ", а публично се твърдеше, че казусът е фамилен спор сред наследници.

Пред медиите тогавашният притежател на групата " Изамет " Илия Златанов описа по какъв начин в Правителствена болница в наличието на юристи, Любена Петрова (тогава към момента брачна половинка на Петър Петров) и нотариус Ивчева е бил заставен да подпише контракт за прекачване на дружествените си дялове на родения през 1996 година боксьор Кристиян Христов за сумата от 5000 лева, както и голям брой други документи. Кристиян Христов е водач и момче за всичко на Петьо Еврото.

Ресторант " Осемте джуджета " се оказа благосъстоятелност на Петър Петров, прочут още като Петьо Еврото, някогашен началник на столичното разследване. Петров нашумя около следствието, приключило с оправдателната присъда за рушвет на някогашния боен министър Николай Цонев, съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. В претекстовете си Върховен касационен съд уличи Петър Петров в " провокация към рушвет " в тази ситуация с Цонев, Сантиров и Попов.

Въпреки че това е закононарушение, през 2015 Висшия правосъден съвет разреши на Петров за напусне правосъдната система, освен това без дисциплинарно дело и без наказателно произвеждане.

През годините аферата " Осемте джуджета " от време на време влиза във фокуса на медийното внимание с дейности по разнообразни следствия, свързани с татко и наследник Илия и Явор Златанови, които спорят между тях за собствеността върху групата компании " Изамет ".

Последната седмица " Осемте джуджета " още веднъж влезе в новинарския поток. Този път, обаче функциите се смениха и кухнята на аферата беше открехната. С изявление пред АКФ излезе някогашната брачна половинка на Петър Петров - Любена Павлова. Като директен очевидец тя описа, че в ресторант " Осемте джуджета " са се решавали десетки, даже стотици ориси.



Павлова дефинира схемата за търговия с въздействие и изнудване, ръководена от някогашния й брачен партньор, като " пазарище на бъдеще " - кариерно, финансово и всякакво. Според нея въздействието на Петьо Еврото върху правосъдната система било доста. Той можел да дефинира развиването на каузи, преписки и човешки ориси посредством система за корумпиране и ракет на магистрати, удостоверява в изявлението си Павлова. Бившата брачна половинка на Еврото твърди още, че избрани хора от правосъдната система са били на " абонамент " в ресторанта на Петров, като с изключение на заплатата от страната, те са получавали и заплата от Петьо Еврото, нещо като " втори дирек ", по думите на Павлова.

Едни взимали от Петров по 2000 лева, други по 5000, 10 000 или 20 000, твърди някогашната брачна половинка. Сред посетителите на " Осемте джуджета " имало съдии, прокурори и следователи, както и служители на реда. Павлова споделя още, че в ресторанта идвали и членове на Висш съдебен съвет - и на настоящия, и на предходния състав освен това надалеч освен, с цел да вечерят.

Според Павлова, " Осемте джуджета " е бил " единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш. ". Според някогашната брачна половинка на Петров, всички магистрати, които са идвали в ресторанта на Петьо Еврото, са били снимани и записвани. В изявлението си Павлова загатва единствено две имена - това на някогашната градска прокурорка на София Емилия Русинова и на зам.-главния прокурор и шеф на Националното разследване Борислав Сарафов, който сочи като доста непосредствен фамилен другар на Петър Петров.
Павлова твърди още, че заплашителното писмо, с което от основния прокурор е поискано да си подаде оставката е било написано и изпратено точно от Петър Петров.

Бившият боксьор и настоящ фиктивен притежател на сдруженията " Изамет " Кристиян Христов, изненадващо разгласи, че дава конференция в Българска телеграфна агенция, с цел да опише пред публицисти, че го е боязън от Любена Павлова, която го била " поръчала ".



Преди да влезе в Българска телеграфна агенция, обаче Христов беше задържан от ГДБОП, а по-късно му беше повдигнато обвиняване за за нелегално потребление на особено техническо средство, с което е правил записи на диалози. Според проверяващите точно Христов записвал диалозите на Петров с негови събеседници, в това число магистрати. Задочно с обвиняване за нелегално подслушване е и самият Петър Петров, който при полицейска акция изчезна и в този момент се търси посредством Интерпол.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР