Малкият остров Спиналонга , разположен в залива Елунда в североизточната

...
Малкият остров Спиналонга , разположен в залива Елунда в североизточната
Коментари Харесай

Бивша колония за прокажени край Крит кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО

Малкият остров Спиналонга, ситуиран в залива Елунда в североизточната част на Крит, е главен приоритет за Гръцкото министерство на културата, което работи по планове за възобновяване и надграждане в префектура Ласити, съобщи GTP.

Министърът на културата Лина Мендони посети Крит и сателитното островче, което е служило като колония за прокажени сред 1903 и 1957 година, с цел да инспектира напредъка на работите като част от среща с представители на локалното държавно управление по отношение на планове, които ще бъдат финансирани посредством инструментите RRF на Европейски Съюз. Спиналонга, в този момент трансфорат в известна туристическа атракция, се бори да бъде включен в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.



Призрачни къщи на някогашната колония на прокажени на острова. Снимка: Мениджър Нюз

По време на визитата министърът научи за напредъка по интегрираното ръководство и стабилно развиване на обекта, обезпечаването на достъп за хора с увреждания, възобновяване на болничното заведение, модернизирането на билетната каса и магазина за сувенири, разширението на дока и ремонта на осветлението.



Остров Спиналонга кандидатства за Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Снимка: Мениджър Нюз

Мендони посети и други обекти в Ласити, които ведомството финансира. Сред тях са пещерата Психро от Минойската ера (Diktaio Andro), което ще усвои портфейл от 6 млн. лева, Археологическият музей в Агиос Николаос (3 млн. евро), Венецианската цитадела Казарма в Сития (250 000 евро) и крепостта Кале в Йерапетра (800 000 евро).

Министерството на културата внесе заявление за включването на Спиналонга в листата на обектите на международното завещание на ЮНЕСКО още през 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР