Малкият Николай умира, след като с месеци чака за животоспасяваща

...
Малкият Николай умира, след като с месеци чака за животоспасяваща
Коментари Харесай

Съмнения за лечението на 5-годишно дете, починало от рак

Малкият Николай умира, откакто с месеци чака за животоспасяваща терапия в чужбина. Близките на момченцето откриват проблеми и при лекуването у нас.

В началото на 2016-а синът на Крум е на 4 години, когато лекарите му откриват невробластом – огромен израстък над десния бъбрек.

„ Направиха две химиотерапии и туморът се сви до 3 сантиметра и го оперираха. Водеха го в цялостна ремисия. Тогава взеха решение да му създадат трансплантация на стволови кафези, тъй като това бил методът да се оправи, в случай, че е чист”, описа бащата пред Нова телевизия.

За всеки случай изпращат детето на спомагателни проучвания в болница „ Свети Иван Рилски”. Бащата изяснява, че пишело, че детето има сянка в черния дроб. Въпреки съмнителната сянка лекарите от ИСУЛ вършат скенер, на който не се вижда нищо и при започване на 2017-а трансплантират стволови кафези на Николай. През март го насочват за лъчетерапия. Почти два месеца и половина по-късно обаче лъчетерапията по този начин и не почнала . В епикризите на детето написа „ по логистични причини”.

„ Когато го погледнаха на ехограф, откриха на черния дроб към 4-5 сантиметра разсейки. От 24 март до 5 юни са 2 месеца и десетина дни, през това време никой не следи детето – единствено ме пращат от едното място на другото”, сподели още бащата.

Сега от ИСУЛ изясняват, че правилата на лекарската загадка и етиката не им разрешават да разясняват случая. При подозрения родителите можело да потърсят правата си в съда.

Вместо това те търсят помощ в Германия, тъй като към този момент никой доктор у нас не се наема да оперира Николай . Така на 3-ти юли фамилията се обръща към Фонда за лекуване на деца.

„ В продължение на към 2 седмици нямаше никаква реакция от тях. Отидох на място да видя какво става… Оказа се, че индивидът, който се занимава с детето, е в отпуск”, спомня си Крум.

„ Колегата, който е водил досието в началото, имаше забавени и други такива преписки, само че той към този момент не работи във Фонда. Но по-големият проблем е забавянето на връзката сред фонда и лечебното заведение”, призна доктор Мариета Райкова от фонда.

„ Аз имам информация от хора в публичния съвет на фонда, които споделят, че има закъснение и повода е неплащането на нашата Здравна каса към клиники в чужбина”, разяснява доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Според управлението на фонда нямало проблеми с задълженията, само че при няколко % от случаите чакането на оферта и дата от непознатите лечебни заведения в действителност продължавало с месеци.

За Крум и брачната половинка му всичко завършило няколко дни преди най-сетне да заминат за Германия. От клиниката дали дата за банкет 7 ноември, а дребният Ники умрял на 29 октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР