Малките лъжи водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек,

...
Малките лъжи водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек,
Коментари Харесай

Учени изследваха как малките лъжи водят до по-големи измами

Малките неистини водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек, толкоз по-малко се тормози да излъже. Ново проучване разкри освен, че резултатът е като при търкаляща се снежна топка, само че и обвързвания с него биологичен механизъм, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Първоначално лъжецът изпитва стеснение, когато деформира истината. То обаче изчезва с увеличението на
лъжите, защото амигдалата – мозъчна зона, която управлява някои от страстите ни, към този момент е привикнала с неистините. Така лъжите стават все по-големи.

За пръв път показахме, че нечестното държание усилва мащабите си със зачествяването му,

съобщи ръководителят на проучването Нийл Гарет от катедрата по пробна логика на психиката в Лондонския академични лицей.

Независимо дали става дума за невярност, допингиране в спорта, подправени научни данни или данъчни измами, измамниците постоянно твърдят, че почнали с дребни незначителни прояви, които след това прераснали в по-големи.

В рамките на проучването 80 души на възраст сред 18 и 55 години получили фотография с висока резолюция, на която се вижда стъклен съд, цялостен с монети. С помощта на компютър участниците трябвало да оказват помощ на сътрудник да реши каква е цената на монетите в съда. Партньорът, който в действителност е артист, разполагал със фотография с криво-ляво качество на изображението. По време на първия тест участниците трябвало да преценяват по допустимо най-прецизния метод каква е сумата, като им било казано, че това ще е от изгода и за тях, и за колегата им. Смята се, че тогава участниците споделили истината. Резултатите от теста послужили като база за съпоставяне за другите проби, при които преднамереното завишаване или понижаване на цената на монетите било от изгода за участника за сметка на колегата му или назад.

Хората най-често лъжат, когато това е от изгода за самите тях и колегата им евентуално тъй като не се усещат неловко – означиха учените. – Когато е от изгода за тях, само че е нездравословно за колегата им, лъжат по-малко.

За да се разбере какво се случва в мозъците им, 25 на 100 от участниците се подложили на ядреномагнитен резонанс по време на опитите. Учените си дали сметка, че свързаната с страстите амигдала е по-активна, когато хората лъжат в собствен личен интерес. Под въздействието й се основава отрицателно чувство, което лимитира мащабите на лъжата. С всяка нова неистина обаче реакцията й понижава и мащабите на лъжите се усилват. Оказва се, че съществува нещо като прочувствено пригаждане. Малките неистини като че ли се спускат по стръмен скат, с цел да станат по-големи. Резултатите от проучването са оповестени в сп. „ Нейчър “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР