Малките кучета с издължени муцуни като уипет (вид хрътка) и

...
Малките кучета с издължени муцуни като уипет (вид хрътка) и
Коментари Харесай

Малките кучета с издължени муцуни живеят по-дълго от тези с плоски муцуни

Малките кучета с издължени муцуни като уипет (вид хрътка) и мини дакел живеят по-дълго от огромните породи с плоска зурла от вида на британския булдог, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на проучване, оповестено в сп. " Сайънтифик рипортс " (Scientific Reports), заяви Българска телеграфна агенция.

Авторите му са анализирали данни, събрани за над половин милион кучета във Англия, за да насочат бъдещи притежатели към придобиването им.

Това е първото проучване, което преглежда разликите в продължителността на живота според от толкоз необятен набор от фактори, в това число порода, размери, форма на муцуната и пол, споделя водещият му създател Кирстен Макмилън от благотворителната организация Догс Тръст (Dogs Trust).

" Средно огромен мъжки образец с плоска зурла, като да вземем за пример британски булдог, е съвсем три пъти по-вероятно да живее по-кратко от дребен женски образец с издължена зурла като мини дакел или италианска мини хрътка ", изяснява Макмилън.

Според проучването, обхванало над 150 породи и кръстоски във Англия, междинната дълготрайност на живота на всички кучета е 12,5 години. Тя спада до 9,8 години за френския булдог, класиран предходната година от Американския киноложки клуб като най-популярната порода в Съединени американски щати.

Скорошни изследвания демонстрираха, че така наречен брахицефални кучета с плоски муцуни припомнят повече на човешки бебета, което ги прави изключително симпатични. Доказано е обаче, че тази анатомична характерност е обвързвана със съществени дихателни проблеми и организациите за отбрана на животните насочат апел към хората да помислят добре, преди да се снабдят с сходно куче.

" Резултатите от проучването разкриват същинска рецесия в здравето и благосъстоянието на брахицефалните кучета ", споделя Дан О`Нийл, ръководител на организацията Brachycephalic Working Group в съпътстващ обявата коментар.

" Изключително значимо е обществеността да даде приоритет на здравето на животното, а не на това, което намира за сладко ", добавя О`Нийл.

Според проучването кучетата с най-голяма предстояща дълготрайност на живота са ланкаширските хийлър (15,4 години), следвани от тибетските шпаньоли (15,2 години) и мини дакелите (14 години).

Женските кучета е по-вероятно да живеят малко по-дълго от мъжките, като при тях предстоящата дълготрайност на живота е 12,7 години против 12,4 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР