Малките космически апарати досега най-често се използват в орбита около

...
Малките космически апарати досега най-често се използват в орбита около
Коментари Харесай

Миниатюрни космически сонди ще изучават обратната страна на Луната

Малките галактически апарати до момента най-често се употребяват в орбита към Земята. Европейската галактическа организация (ESA) има и други проекти за дребните галактически сонди, като избра два уреда, спечелили в конкурс за създаване на дребни галактически кораби, които ще учат тъмната страна на Луната.

Първият, Lunar Meteoroid Impact Orbiter (Lumio), ще обиколи далечната страна на Луната, с цел да картографира метеоритни бомбардировки, търсейки ярки светкавици.

Вторият, Lunar Volatile and Minearology Mapping Orbiter (VMMO), в това време ще изследва намиращият се в затъмнената част на Луната кратер Шакълтън (Shackleton), наоколо до лунния южен полюс, с цел да търси лед и други материали, които биха могли да бъдат потребни за бъдещи колонизатори на земния сателит. Ще следи и мери и радиацията в този регион.

И двете устройства са построени от 12 единични кубчета, всяко от които има размера на „ кабинна чанта за аероплан “. Разликите се свеждат най-много до датчиците – Lumio ще употребява оптична камера, до момента в който VMMO ще разчита на дребен лазер.

Двата дребни галактически уреди ще работят за задачи на Европейската Космическа Агенция през февруари и март. Точно по кое време ще стартират и какъв брой дълго ще останат дейни, не се оповестява, само че се чака на VMMO да са нужни 260 дни, с цел да сформира водната карта за кратера.

При изискване, че всичко работи съгласно упованията, дребните галактически кораби биха могли да оказват помощ за въвеждането на ерата на по-евтино проучване на Луната. Досега лунните сонди нормално бяха огромни и скъпи планове, които принуждаваха учените да избират задачите релативно деликатно.

„ Кубчетата “ отварят вратата за интервенции на Луната, които преди този момент не са били реалистични и биха могли да оказват помощ за запълването на пропуски в знанията за най-близкия ни небесен комшия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР