Малките капанчета с 10 места вече ще имат категоризация със

...
Малките капанчета с 10 места вече ще имат категоризация със
Коментари Харесай

Обсъждат се нови правила за кварталните капанчета, кафенета и кръчми

Малките капанчета с 10 места към този момент ще имат категоризация със звезди - това плануват промени в Закона за туризма, оповестени за публично обсъждане

Досега условие за категоризация имаше за заведения с повече от 12 места, а с промените потенциалът се понижава на 10. Целта на смяната е равнопоставеност за всички обекти и стимулиране развиването на дребни и междинни предприятия. 

С друга смяна пък се редуцират типовете заведения от 31 на 10 и те са ресторант, кръчма, бистро, сладкарница, заведение за бързо хранене, сладкарница, кафене, бар, дискотека, питейно заведение.

От закона отпадат спецификите при другите заведения, да вземем за пример типичен ресторант, бар-клуб, пиано-бар и други. Причината е, че от потребителска позиция категорията на обекта е водеща спрямо типа му. 

Категоризацията на заведенията е съгласно типа им. Ресторанти, сладкарници, кафенета, питейни заведения и питейни заведения могат да са с от една до пет звезди. Механите имат до четири звезди.

За тях е и наложително да имат ПОС терминал за заплащане според условията на Националната организация по приходите, а точно заведенията с повече от две звезди да разполагат с такова устройство.  

С измененията е планувана опция за вписване тук-там за настаняване от клас „ В “ и в ателиета в жилищни здания, които се дават на туристи за нощувка.

Разликата сред ателие и апартамент е, че второто се води жилищно помещение, а ателието е стая с тоалетна. 

Предложението цели основаване на ясни разпореждания и еднопосочното им използване от кметовете на общините, както и за по-голяма изясненост на заявителите. 

Отпада условието фамилните и апартхотелите да разполагат наложително със заведение за хранене и забавление. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР